Snabb insats kan ha hejdat storbrand

Vena Artikeln publicerades
Tommy Johansson ryckte ut med sin brandsläckare och lyckades stoppa branden från att sprida sig mer. Blixten slog ner och gjorde kaffeved av en torraka på ett hygge. Sedan spred sig elden.
Foto: Tommy Nilsson
Tommy Johansson ryckte ut med sin brandsläckare och lyckades stoppa branden från att sprida sig mer. Blixten slog ner och gjorde kaffeved av en torraka på ett hygge. Sedan spred sig elden.

Tommy Johanssons vaksamhet och fiffighet stoppade en hotande större skogsbrand efter ett blixtnedslag. Han höll tillbaka lågorna med en brandsläckare tills brandmännen kom.

Räddningstjänsten fick flera larm i sviterna efter det våldsamma åskoväder som snabbt passerade över trakten tidigt under fredagsmorgonen.

En av alla hundratals blixtar slog ned i en torrgran, i en hyggeskant, nära byn Ungsberg, utanför Vena.

– Jag och frugan fick se en rökpelare tre-fyra timmar efter att åskvädret dragit förbi, säger Tommy Johansson. Det kändes att det var någonting värt att kolla upp.

Han satte sig på sin fyrhjuling, körde i riktning mot röken, och upptäckte efter en stund brandhärden på det aktuella hygget, någon kilometer från hemmet.

– Elden var på väg att sprida sig på hygget och hade det inte kommit regn skulle situationen säkert ha varit ännu värre.

Tommy Johansson försökte först kväva elden med mossa genom att stampa och packa men ansträngningen gav inte effekt.

– Det var då jag kom på att jag skulle använda en brandsläckare. Den fanns i ett maskingarage, där jag har skördetröskan, mellan vår gård och hygget.

Tommy Johansson tömde brandsläckaren över branden. En stund senare var räddningstjänsten på plats och kunde ta över.

Foto: Tommy Nilsson

– Men det var nog tur att vi upptäckte branden i ett tidigt skede. Hade den fått spridas vidare i lugn och ro några timmar till när det börjar torka upp efter regnet, kunde branden lätt har spridits till skogen. I vindriktningen ligger också stora rishögar som kanske innehåller 1 000 kubikmeter material.

Räddningsledaren Ulf Bowein berömmer Tommy Johanssons snabba insats.

– Det var väldigt rådigt gjort att ha sinnesnärvaro nog att hitta en så smidig lösning, säger han.