Små framgångar välkomna på ytterkanterna

Hultsfred Artikeln publicerades
Lennart Beijer och Vänsterpartiet tar tillbaka sin plats i kommunstyrelsen efter fyra år i förskingringen.
Foto: Tommy Nilsson
Lennart Beijer och Vänsterpartiet tar tillbaka sin plats i kommunstyrelsen efter fyra år i förskingringen.

Två ytterligheter förenas av gemensam framgång efter kommunvalet i Hultsfred. Vänsterpartiet är tillbaka i kommunstyrelsen och Sverigedemokraterna väntar tillökning i fullmäktige.

Båda partierna gick fram i valet och får var sitt mandat till i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna har redan haft en plats i kommunstyrelsen de senaste fyra åren men Vänsterpartiet, som gjorde ett svagt resultat 2014, blev utan ordinarie platser i nämnder och styrelser.

– Det känns bra att vi är tillbaka på den politiska kartan på allvar, säger Lennart Beijer (V). Vi gjorde ett fullt godkänt val i kommunen men det kunde ha blivit ännu bättre. Vi har vårt starka fäste i Hultsfred men kan vi bara få aktivare politiker i södra kommundelen, tror jag att valet 2022 kan bli ännu bättre.

Sverigedemokraternas John Hoffbrink stack ut hakan långt innan valet. Han tippade att hans parti skulle öka från fem till tio fullmäktigemandat.

John Hoffbrink gjorde en allvarlig missbedömning inför kommunvalet. Han trodde på tio platser i fullmäktige men fick sex. Nu har hans parti hamnat i ingenmansland mellan blocken.
Foto: Tommy Nilsson
John Hoffbrink gjorde en allvarlig missbedömning inför kommunvalet. Han trodde på tio platser i fullmäktige men fick sex. Nu har hans parti hamnat i ingenmansland mellan blocken.

Slutresultatet blev sex.

– Ett mandat till är bättre än ingenting, säger han. Jag tycker ändå att vi har gjort vad vi har kunnat. Bland annat har vi lagt många motioner.

John Hoffbrink är litet besviken över att partiet berövats sin position som vågmästare.

– Å andra sidan brukar vi välja att stötta Alliansen. Socialdemokraterna är ett skattehöjar- och bidragsparti som tar med den ena handen och ger med den andra. Det är inte vår politik.

Moderaterna tappade några tiondelar i kommunvalet men behåller sina fyra mandat i fullmäktige.

– På riksplanet var resultatet naturligtvis en besvikelse, säger Åke Bergh, Moderaternas etta i Hultsfreds kommun. Men lokalt känns det bra. Tack vare Centerpartiets framgång har Alliansen nu egen majoritet. Det är skönt att slippa ha en vågmästare, även om Sverigedemokraterna inte ställt till det så mycket under den gångna mandatperioden.

Kristdemokraterna gick fram drygt en halv procentenhet men nådde aldrig riktigt fram till det eftertraktade femte mandatet.

– Man kan alltid önska mer men vi håller i alla fall ställningarna, säger partiets etta Åke Nilsson. Viktigt att vi borgerliga partier nu har egen majoritet också. Man kan nog kalla det en Rosandereffekt. Lars lugna framtoning har vunnit segrar i längden.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.