Rättspsykiatrisk vård för mord på kvinna

SILVERDALEN Artikeln publicerades
Foto:Roger Carlsson

En 55-årig man har dömts till rättspsykiatrisk vård och utvisning för att ha mördat sin fru i Silverdalen i slutet av mars förra året. Kvinnans kropp hittades svårt sargad i en skogsdunge.

Den livlösa kvinnan upptäcktes intill en skogsstig av en slump av förbipasserande privatpersoner och bara några timmar senare greps 55-åringen som misstänkt för mordet. Händelsen startade en omfattande utredning som, utöver all tekniska bevisning, bland annat innehöll förhör med ett 60-tal personer innan åtalet låg klart i oktober förra året.

Enligt tingsrättens dom var orsaken till hennes död två allvarliga skador på halsen som man anser det bevisat att mannen på egen hand gjort med hjälp av en kniv. Enligt den rättsmedicinska undersökningen hade kvinnan också avvärjningsskador på händerna.

Fynd på brottsplatsen och i mannens telefon gjorde att polisens utredare kunde slå fast att 55-åringen var på platsen när kvinnan angreps. Mannens dna fanns också på kniven.

Tingsrätten menar att det inte är bevisat att angreppet var planerat. Däremot var attacken så hänsynslös att 55-åringen döms för mord och inte dråp. Däremot frias mannen från anklagelser om att ha knivhotat sin hustru vid ett tidigare tillfälle.

Enligt rätten talar övervägande skäl för att mannen led av en allvarlig psykisk störning när han mördade kvinnan. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och utvisas också ur landet. En av nämndemännen hade en annan uppfattning och ville att mannen skulle dömas till livstids fängelse. Mannen ska sitta kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Mannen och kvinnan hade fem barn tillsammans. Barnen får 50 000 kr var i skadestånd för det psykiska lidande som mordet på modern har medfört för dem.