Rånade sin släkting – och tog hennes medicin

Hultsfreds kommun Artikeln publicerades

En man ska ha utsatt en nära anhörig för hot, våld och upprepade kränkningar i syfte att tvinga till sig hennes pengar och narkotikaklassade mediciner. Nu åtalas han för bland annat rån och grov fridskränkning.

De misstänka brotten ska ha skett i kvinnans bostad, som ligger i Hultsfreds kommun. Hon är sjuk och får flera narkotikaklassade mediciner utskrivna på recept. Enligt polisens förundersökning är brotten som hennes manliga släkting misstänks för missbruksrelaterade, och åtalet innehåller även ringa narkotikabrott.

Åklagaren anser att det våld och de hot som mannen har utsatt sin släkting för ska klassas som grov fridskränkning. Enligt åtalet har gärningarna, som ska ha pågått sedan början av 2017, lett till upprepade kränkningar av kvinnans integritet. Gärningarna anses också ha varit av sådan karaktär att de kunde förväntas allvarligt skada hennes självkänsla.

Den grova fridskränkningen innefattar bland annat dödshot, misshandel, grovt hemfridsbrott och skadegörelse genom att krossa rutan till bostadens ytterdörr. Mannen åtalas också för rån och rånförsök mot släktingen. Rånet består i att han vid ett tillfälle krävde henne på 400 kronor samtidigt som han tog sönder egendom i bostaden.

Av polisens förundersökning framgår att mannen vid flera tillfällen har försökt tvinga till sig kontanter och mediciner från släktingen. En incident som beskrivs i åtalet handlar om hur mannen, med en kniv handen, hotade att skära av kvinnans arm om hon inte gav honom fentanylplåstret som hon hade på armen.

Den misstänkta mannen, som har suttit häktad sedan augusti, har nekat till gärningarna som åklagaren menar att han har utsatt sin anhöriga för. Däremot erkänner han bruk av narkotika.