Brandflyget upptäckte villabrand – huset kunde inte räddas

Hultsfred Artikeln publicerades
Lågor slår upp ur övervåningens tak på huset i Kullhult.
Foto: Tommy Nilsson
Lågor slår upp ur övervåningens tak på huset i Kullhult.

Klockan 16.34 på onsdagen kom ett larm om en brand i ett hus i Kullhult, strax norr om Järnforsen i Hultsfreds kommun, sedan brandflyg sett rök stiga mot skyn.

Räddningstjänstens styrkor tog sig till platsen och fick kämpa mot en eld som fått ordentligt fäste i huset, som vid tillfället inte var bebott.

– I och med att det brann så kraftigt så påbörjade vi ett livräddningsförsök eftersom vi misstänkte att det kanske var någon person kvar där inne, men vi vi fick backa tillbaka ganska så snabbt och fick reda på att huset var tomt. Sedan fick vi släppa huset helt och hållet. Det brann för mycket och vi hade inte räddat något överhuvudtaget och det var bättre att låta det brinna ner till grunden, säger Andreas Enberg, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänsten fokuserade i stället på att förhindra branden att sprida sig till andra byggnader och till de torra markerna runtomkring.

– Det höll sig inom tomtgränsen, där huset har stått, säger Andreas Enberg.

Polisen var senare under kvällen i kontakt med husägaren.

Under natten bevakade tre man från räddningstjänsten brandplatsen. Tidigt på tisdagsmorgonen var Andreas Enberg på väg dit.

– Vi får se hur det ser ut på platsen, om vi kan lämna över till ägaren redan nu eller om vi måste ha en stunds bevakning till, säger han.

Orsaken till branden är ännu okänd.

– Det har gått förbi åska i området någon timme tidigare, men vi vet inte så vi får se, säger Andreas Enberg.