Kommunen har tröttnat på att jaga julgran – tar 160 timmar

Hultsfred Artikeln publicerades
Till vänster granen som stod i Hultsfred 2017.
Till vänster granen som stod i Hultsfred 2017.

De stora julgranarna på torgen i de olika orterna I Hultsfreds kommun har skapat mummel. Kommunens personal har svårt att hitta passande träd och sökandet upplevs för kostsamt.

En särskild post för julgranar i tekniska förbundet ÖSK:s budget har det inte funnits sedan 2014, då kostnaderna låg på 172 000 kronor. Året därpå införlivades utgifterna ihop med parkavdelningens övriga budget.

Enligt en tjänstemannautredning lägger ÖSK:s personal 160 timmar på att hitta julgranar till orterna i Hultsfreds kommun och utredaren menar att detta är orimligt.

Man föreslog därför en förändring som skulle minska arbetsbördan och kostnaderna.

I Hultsfred och Virserum skulle allting förbli som vanligt men samtidigt ville man ta bort de kommunala julgranarna i Lönneberga och Rosenfors.

I Järnforsen, Målilla, Mörlunda, Silverdalen och Vena föreslog utredaren att granar ska finnas kvar, men i mindre upplaga, av typen adventsgranar som skulle kunna köpas av lokala handlare.

– Vi har förståelse för problematiken säger Åke Nilsson (KD), ÖSK:s ordförande. Men vi politiker vill ha kvar de stora granarna tills vidare. Kanske går det, mot betalning, att engagera föreningar i granarna i framtiden.

Här kan du se kommungranarna i länet år 2017.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.