Kalmar län varmast i landet

MÅLILLA Artikeln publicerades
Foto: Jon Olav,Nesvold

Septembers första dag bjöd på riktig högsommarväder på många håll i landet. Allra hetast bland SMHI:s mätstationer var det i Kalmar län och Målilla, 28,1 grader.

Natten till söndagen uppmättes tropisk natt både vid Ölands norra och södra udde, samt vid nio andra väderstationer i landet.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

En tropisk natt innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader på hela natten. Det senaste datumet som en tropisk natt har uppmätts på under september är den 5 september, det skedde 2002 på Ölands norra udde.

Under söndagen fortsatte sedan värmen. Toppnoteringen i Målilla, 28,1 grader, var bara en grad lägre än det 44 år gamla värmerekordet för september månad, satt i Stehag i Skåne.

Enligt SMHI:s prognoser väntas det bli soligt och över 20 grader även på måndagen. Sedan väntar växlande soligt och molnigt väder och temperaturer strax under 20 fram till helgen. Då förutspår SMHI svalare hösttemperaturer.

FAKTA

Varmaste noteringarna i landet den 1 september

Målilla, 28,1 °C

Visby Flygplats, 27,6 °C

Horn, 27,6 °C

Norrköping, 27,5 °C

Gävle, 27,3 °C

Uppsala, 26,6 °C

Uppsala Flygplats, 26,3 °C

Eskilstuna, 26,1 °C

Gladhammar, 26,1 °C

Film, 26,0 °C

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.