Helikoptrar kallades till skogsbrand i Hultsfred

Hultsfred Artikeln publicerades

Två skogsbränder har härjat i Hultsfred under söndagen. Förmodligen är åskan anledningen och den största branden behöver bevakas även hela måndagen.

På söndagsmorgonen fick räddningstjänsten in ett flertal larm om röklukt från en skogsbrand.

När räddningstjänsten inte hittade någon brand kom skogsbrandflyget till undsättning.

Brandplatsen lokaliserades till mellan Hultsfred och Vena.

Brandens omfattning bedömdes initialt röra sig om ett område på 150 gånger 300 meter. Strax innan lunch skickades två helikoptrar till platsen för att delta i släckningsarbetet.

– Ett antal helikoptrar som stått standby i Växjö är på väg för att hjälpa till. Om tio minuter är de här ungefär, säger Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfreds kommun, vid 11.40-tiden

Strax innan klockan 17 kunde Michael Hesselgård berätta att branden var inringad och under kontroll. Alla helikoptrar hade därmed skickats tillbaka till Växjö.

– De har varit till stor hjälp med att vattenbomba, säger Michael Hesselgård.

Vet du något om brandorsaken?

– Sannolikt är det ett åsknedslag.

Räddningstjänsten väntas hålla på med eftersläckning fram till 21.30-tiden på söndagskvällen och därefter ta vid arbetet igen under måndagsmorgonen. Förmodligen kommer det arbetet att ta hela dagen.

Parallellt med detta har en det varit en mindre skogsbrand i Järnforsen. Där har räddningstjänsten i Hultsfred fått hjälp räddningstjänsten i Jönköpings län som har tagit hand om hela släckningsarbetet och fått branden under kontroll. Även där rör det sig förmodligen om ett blixtnedslag.

– Hoppas vi slipper fler bränder i dag. Vi är lite klena med resurser just nu, säger Michael Hesselgård.