Flyktingvågen fortsätter att ge ringar på vattnet

Hultsfreds kommun Artikeln publicerades
Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.
Foto: DANIEL SVENSSON
Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.

Den stora flyktingvågen och Hultsfreds stora mottagande av nyanlända har till stort dominerat det politiska livet under mandatperioden.

Redan under 2014 kom många flyktingar till kommunen och detta skulle sedan kulminera de kommande åren. I december 2016 ansågs bördan vara så tung att kommunen stängde sin flyktingmottagning på obestämd tid för personalens skull.

– Vi hade då också ett stort antal privata asylboenden och pressen på både skolan och socialförvaltningen var enorm, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Även om trycket har lättat nu är det fortfarande långa köer till barnomsorgen och SFI.

Fakta

Fem löften – har de uppfyllts?

1. Bra mobiltäckning, god postservice och bra vägunderhåll lyftes fram för att bevara en levande landsbygd. Det finns fortfarande en del att göra på alla tre områdena. Delvis uppfyllt.

2. Mindre barngrupper och fler behöriga lärare. Inte uppfyllt. Sedan flyktingvågen kom har det varit svårt att växla tempo och anpassa sig.

3. Allt tydligare fokus på den enskilda människans behov och önskemål inom äldreomsorgen. Uppfyllt. Enligt en ganska färsk mätning håller delar av verksamheten högsta riksklass.

4. Öka andelen svenskt kött i de kommunala köken. Uppfyllt. De senaste åren har den ökat från cirka 40 procent till närmare 100 procent.

5. Tanken var att fler lägenheter skulle byggas om och göras tillgängliga för äldre och funktionshindrade i Mörlunda, Silverdalen och Virserum. Det har hittills stannat av på planeringsstadiet. Inte uppfyllt.

Visa mer...

Sedan har antalet asylsökande i kommunen minskat drastiskt, i takt med att MIgrationsverket sagt upp avtalen med stora privata boendena och även börjat säga upp lägenheter man själv hyrt av kommunen.

– Man kan nog säga att vi har kommit in i en annan fas, säger Lars Rosander. NU är vi i en situation där vi har många nyanlända med uppehållstillstånd i vår kommun. En av våra stora utmaningar blir att hjälpa till med att få dessa i egen försörjning.

– Jag är övertygad om att dessa nyanlända framöver blir viktiga arbetskraftsresurser för både privata företag och kommunen. Kommunen har till exempel ju många anställda som går i pension de kommande fem åren.

Lars Rosander berättar att det för närvarande är en stor omsättning på nyanlända med uppehållstillstånd. Många flyttar till andra kommuner och nya flyttar in.

– Det är svårt att sia om hur många som kommer att bli kvar i framtiden. Men från att Hultsfred har haft den procentuellt största befolkningsökningen i landet, hade vi vid halvårsskiftet tappat cirka 80 invånare sedan i november förra året.

Fakta

Tre viktigaste frågorna just nu

• Satsningen på äldreboenden som kommer att omsätta 330 miljoner kronor fram till 2024. Renoveringar och nybyggnationer på alla enheter.

• Det nya sophanteringssystemet med källsortering i hemmen, som dock gick på svajiga kryckor i början. Den nya entreprenören har fått mindre skäll än de förra. Lars Rosander är övertygad om att systemet på sikt blir en lyckad miljösatsning och att hushållen lär sig njuta av att slippa åka till återvinningen.

• Byggandet av bostäder, som hittills haft stort fokus på sjönära boenden i Hultsfred. Men nya bostäder är på gång även i Målilla och Virserum.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.