Fler i arbete högt upp på önskelistan

Hultsfred Artikeln publicerades
Sievert Andersson, Percy Hesselgård, Conny Daag, Marianne Vifell Waters, Johan Svensson och Åke Bergh vill alla in i kommunfullmäktige. Partiet har fyra mandat i dag.
Foto: Tommy Nilsson
Sievert Andersson, Percy Hesselgård, Conny Daag, Marianne Vifell Waters, Johan Svensson och Åke Bergh vill alla in i kommunfullmäktige. Partiet har fyra mandat i dag.

Fler poliser, en likvärdig skola i hela kommunen och fokus på att få nyanlända i egen försörjning. Moderaterna går till kommunval utan att lova guld och gröna skogar.

I stället vill partiet lokalt putsa och finslipa det traditionella samhällsarbetet mot mera lönsamhet för företagen, trygghet för den enskilde och verktyg för att hålla ihop landet med hjälp av arbete.

– Det måste alltid löna sig att arbeta och att gå från bidrag till arbete, säger Åke Bergh, nummer ett på Moderaternas kommunala valsedel.

– Det är därför kanske just integrationen är vår tids ödesfråga. Det handlar om jobb, språk och att ställa krav. Jobb och egen försörjning ska vara grunden och det måste finnas ett språkkrav för såväl permanent uppehållstillstånd som medborgarskap.

Han menar att företagen har nycklarna till framtiden under rätt förutsättningar.

– Men vi måste bli bättre på att underlätta för företagen. Mindre byråkrati och krångel behövs.

Åke Bergh påpekar att kommunens ekonomi är relativt god i dag men höjer också ett varningens finger för vad som kan hända efter 2020, då de statliga flyktingpengarna förväntas ta slut.

– Därför vill vi vara försiktiga med kostnader och utgifter redan nu. Många pratar redan nu om skatthöjningar. Det vill vi naturligtvis undvika men vi kan ändå komma i en situation då vi tvingas krypa till korset.

Moderaterna vill jobba för fler poliser i Hultsfreds kommun, en likvärdig skola med mera resurser till baskunskaper och införa flera områden för RUT-avdrag. Man vill också se en förenklad biståndsbedömning för äldre.

– Vi anser också att den nära vården och hälsocentralerna behöver stärkas, säger Conny Daag, fyra på Moderaternas lista. Många upplever det viktigt att ha en fast läkarkontakt, en husläkare.

Moderaterna lyfter också fram vikten av bra vägar och järnvägar samt bostadsbyggande i fler orter än Hultsfred.