Falska M-flygblad sprids av högerextremister

Järnforsen Artikeln publicerades
Arkivbild på Åke Bergh (M) och privata foton på de falska flygbladen som delats ut i Järnforsen.
Foto: Montage
Arkivbild på Åke Bergh (M) och privata foton på de falska flygbladen som delats ut i Järnforsen.

Absurt och helgalet. Så säger Åke Bergh, Hultsfreds M-ordförande, om de falska flygblad som sprids av högerextremister i Moderaternas namn.

Flygbladen som delas ut är snarlika Moderaternas egna. De har samma typsnitt, grafiska formgivning och upplägg. Skillnaden är att de har vänt på Moderaternas argument. På flygbladen står det saker som ”tandvård ska kosta 50 kr för illegala invandrare”, ”vi vill höra fler böneutrop från moskéer” och ”vi vill ha fler tiggare på gatorna”.

De falska budskapen har spridits på flera håll i Sverige under sommaren. Bland annat genom affischer i Stockholm. Den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom har bekräftat för Aftonbladet att de ligger bakom dessa. Även i Vimmerby har flygbladen spridits, skriver tidningen Dagens Vimmerby. Där har det lokala partiet gjort en polisanmälan.

Under lördagen fick boende i Järnforsen flygbladen i sina brevlådor. Moderaternas ordförande i Hultsfred, Åke Bergh, bor i Mörlunda och har varken fått flygbladen i sin brevlåda eller hört talas om dem när tidningen kontaktar honom på söndagen.

– Det är ju absurt, verkligen absurt, säger Åke Bergh (M).

Han tycker att det är beklagligt att sådant sker i valtider.

– Jag hoppas att mottagarna förstår att det är helgalet. Det är så väsensskilt från vår uppfattning, det är precis tvärtemot.

Han kommer att rådgöra med sina partikamrater om hur de ska gå vidare detta.