Falsk brandman åtalas

Hultsfred Artikeln publicerades
STOCKHOLM 20170301Brandstation med brandsmäns skyddskläder förberedda för uttryckning.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Foto: Pontus Lundahl/TT
STOCKHOLM 20170301Brandstation med brandsmäns skyddskläder förberedda för uttryckning.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Med hjälp av falska intyg fick mannen en praktikplats och timanställning hos räddningstjänsten.

Nu åtalas han för urkundsförfalskning vid Kalmar tingsrätt.

När mannen, som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Hultsfreds kommun, sökte jobb hos räddningstjänsten i Östergötland visade han enligt åklagaren upp falska intyg om att han utbildat sig och jobbat som brandman i Danmark.

Mannen fick en praktikplats i maj och juni i år och därefter en timanställning.

Efter ett tag fattade personalen dock misstankar mot sin nye kollega.

I förhör har räddningschefen vid den aktuella stationen berättat att mannen sagt att han spelat innebandy högt upp i seriesystemet, men att han inte visade prov på det när personalen spelade.

Han ska även ha påstått att han var räddningsdykare, men när räddningstjänsten övade visade han varken upp den kunskap eller erfarenhet som en utbildad dykare ska ha.

När räddningschefen konfronterade mannen och undersökte hans historier kom allting fram i ljuset.

I förhör har mannen erkänt brott. Han har berättat att han inte mådde bra vid tidpunkten och att det handlade om en desperat åtgärd i en desperat situation. Då han blev väl mottagen på stationen och fungerade ganska bra både fysiskt och psykisk bestämde han sig för att bara köra på.

Michael Hesselgård, räddningschefen i Hultsfreds kommun, berättar att den aktuella mannen sökt jobb som brandman även i Hultsfred för flera år sedan.

– Då lämnade han referenser från en annan kommun i regionen. Jag ringde och kollade upp detta och fick snart klart för mig att något inte stod rätt till. Därför blev det aldrig någon anställning här hos oss.

Michael Hesselgård fick också vid ett tillfälle samtal från räddningstjänsten i Stockholm.

– Då sökte han jobb däruppe och hade lämnat mig som referens med falska papper.