Svårlöst bostadsfråga har skapat debatt

Högsby Artikeln publicerades
Stihna Johansson Evertsson (C).
Foto: Roger Carlsson
Stihna Johansson Evertsson (C).

Flera olika saker har hettat till under mandatperioden. Det gäller allt från sopor till migration.

Något av det första som kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) nämner när det gäller heta frågor, är införandet av det nya sopsorteringssystemet. Planerna på detta fanns redan innan förra valet, men nu är det infört vilket tidvis förorsakat stora diskussioner. Inte minst bland allmänheten som ofta klagat på att det inte fungerat optimalt.

– Jag har fått höra en del kritiska röster men det känns ändå bra i magen att vi hanterar soporna på ett bättre sätt och får användning av matavfallet numera, konstaterar Stihna Johansson Evertsson.

Fakta

Fem löften – har de uppfyllts?

1. Flexibel barnomsorg med nattis. Ej uppfyllt.

2. Ny sporthall och fritidsgård. Ej uppfyllt.

3. Upprustning av Ruda skola. Uppfyllt.

4. Fler feriearbeten åt ungdomar. Uppfyllt.

5. En budget i balans. Uppfyllt.

Visa mer...

Bostäder är en annan fråga som debatterats inte minst politiskt. Högsby Bostads AB:s planer på att med hjälp av skattepengar bygga om gamla skolan i Högsby till lägenheter har fått kritik från vissa håll. Även försäljningen av gamla kommunhuset till en privatperson har kritiserats av en del som anser att huset är för dåligt för att göras om till bostäder.

– Bostadsfrågan är svår att lösa, det är mycket som ska klaffa; från att hitta folk som vill bygga bostäder till planarbetet, säger kommunalrådet.

Migrationen, särskilt 2015 då Högsby var en av de kommuner i landet som tog emot flest flyktingar, har också varit en het fråga.

– Jag är stolt över hur vi hanterat det och nu kan vi se att de statsbidrag vi fått även kommer resten av invånarna till del, som genom satsningar i skolan, säger Stihna Johansson Evertsson.

Fakta

Tre viktigaste frågorna just nu

• Att komma igång med bostadsbyggandet i kommunen. Det har varit mycket snack och lite verkstad, nu måste vi sätta igång.

• Det har talats mycket om en ny fritidsgård men jag tycker att det är viktigt att alla, oavsett ålder, ska få möjlighet till vettiga fritidssysselsättningar i vår kommun.

• Vi måste satsa mycket på integrationen och verkligen se till att de som kommit hit får arbete.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.