SD tror på ökning i Högsby

Högsby kommun Artikeln publicerades

SD mobiliserar inför valet nästa söndag och har i dagsläget 14 personer på listan till fullmäktige. De tror på en stor ökning av mandatplatser.

 Två av SD:s fullmäktigekandidater i Högsby; Sven Liljeblad och hustrun Manee Liljeblad.
Foto: Privat
Två av SD:s fullmäktigekandidater i Högsby; Sven Liljeblad och hustrun Manee Liljeblad.

Sverigedemokraterna har den senaste mandatperioden haft sex platser i kommunfullmäktige. En av dem har varit vakant, men inför nästa mandatperiod hoppas man på betydligt fler. I dagsläget finns det hela 14 personer på listan, berättar Sven Liljeblad från partiet.

– Vi har fått tag i två namn till bara den senaste tiden, och det betyder totalt 14 namn inför valet, säger han.

I partiets valmanifest står jobben högst på prioriteringslistan. Att skapa arbetstillfällen är viktigt, och då menar man ”riktiga” jobb inom industri och lantbruksnära verksamheter.

– Kommunen bygger bostäder för fullt men det måste ju också finnas jobb för dem som ska bo där, annars kommer de att stå tomma snart, säger Sven Liljeblad.

Bland annat vill partiet att kommunen ska erbjuda företag förmånliga villkor för etablering. Det innebär bland annat förberedda tomter med el, vatten och avlopp framdraget till starkt subventionerade priser.

Vården för äldre är också viktigt, och där behövs god tillgång till läkare. Vad gäller utbildning vill SD i Högsby ha kvar alla skolor i ytterområdena.

En annan viktig fråga är integrationen, som man menar måste förbättras. De nyinflyttade måste snabbt ut på arbetsmarknaden och det bör ställas högre krav på dem som går på SFI, anser man.

Vad gäller kommunens ekonomi menar SD att den visserligen ser bra ut just nu men att bidragen för de nyanlända minskar radikalt de närmaste åren. ”Budgeten några år framåt ser verkligen mager ut och kan inte fortsätta bygga på ytterligare flyktmottagande.” skriver man.

– Ett kommunalt stopp för flyktingmottagande liknande det som gjordes i Hultsfred behövs här i Högsby, menar Sven Liljeblad.