Pappan pekas ut för Högsbymordet

Högsby Artikeln publicerades

En 18-åring dömdes i det uppmärksammade hedersmordet på Abbas Rezai i Högsby. Nu pekar en 15-åring i familjen istället ut pappan och menar att det var han som begick mordet.

Brodern till mannen som dömdes för ett hedersmord i Högsby 2005 är nu hotad av sin familj och har omhändertagits av myndigheterna. Den 15-årige före detta Högsbybon har de senaste åren bott i Fagersta med sin familj. Den då 18-årige brodern dömdes 2006 för att ha mördat sin systers pojkvän i ett mycket uppmärksammat hedersmord i Högsby. Även föräldrarna stod åtalade för mordet men friades. Den då 16-åriga systern bröt helt med familjen.
Nu har de sociala myndigheterna i Fagersta, enligt 15-åringens önskan, omhändertagit honom och placerat honom på hemlig ort. 15-åringen känner sig hotad av sin familj (föräldrar och ytterligare en bror). Socialnämnden i Fagersta kallar det "hedersrelaterat förtryck".
Bland annat ska 15-åringen vara bekant med en flicka som familjen inte godkänner, han får inte ha kontakt med sin syster eller delta i skol- och idrottsaktiviteter, han har också blivit brutalt kroppsligt misshandlad av sin familj och är livrädd för att återvända till dem.
15-åringen sägs också ha skuldkänslor för mordet i Högsby och har sagt i förhör att det i själva verket var pappan som begick mordet 2005, inte brodern.