Nära vård prio ett för Centertopp

Högsby Artikeln publicerades
Anders W Jonsson stannade till i Högsby och höll ett lunchmöte i Mejeriets lokaler.
Foto: Gustav Backlund
Anders W Jonsson stannade till i Högsby och höll ett lunchmöte i Mejeriets lokaler.

Under måndagen var vice partiledare Anders W Jonsson (C) på besök i Högsby för att diskutera frågor med partiet. En av frågorna högt upp på agendan var den nära vården.

Under valrörelsen är han på en resa runt om i landet och denna vecka står platser runt om i Småland inbokade i schemat.

– På de här resorna får jag chansen att prata om de frågor som ligger nära mitt hjärta, alltså sjukvården. Jag får med mig massor. Det otroliga med den här typen av möten är att man får så många idéer, säger Anders W Jonsson (C).

Viktigaste frågorna för Anders W Jonsson rör sjukvården.

– Vi har stora problem i den svenska sjukvården, som faktiskt går att lösa. Det är det som jag har pratat mest om under den här resan, säger han.

Ett av problemen som Centerpartiet upplever finnas är brister när det kommer till fast läkarkontakt.

– Fast läkarkontakt är a och o. Primärvården är själva grunden för den svenska sjukvården. Får man inte en tid hos en distriktsläkare när man behöver det, åker man till akutmottagningen i Kalmar, eller så använder man en app eller så skaffar man privat sjukförsäkring så att man snabbt får hjälp. Detta skapar problem i hela sjukvården. Det vi måste göra är att säkra primärvården och framför allt se till att svenska folket får fast läkarkontakt, säger Anders W Jonsson.

I nuläget fattas det runt 2700 läkare i landet och ett problem för att säkra en nära vård med fast läkarkontakt är att locka läkare till mindre orter.

– Vi har lagt ett förslag att man i glesbygder kan få studielånen avskrivna. Om man som socionom, lärare eller liknande vill bo och jobba här så får man lånen avskrivna. Det är ett system man använt i Norge. I Norge har man även öppnat för privata hälsocentraler som har mycket enklare att rekrytera personal. Vi kan inte kopiera rätt av men vi kan göra väldigt mycket genom att underlätta för de som vill öppna privat, säger Anders W Jonsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.