Misstänkt EHEC-smitta i sjö i Högsby

Högsby Artikeln publicerades
Högsby kommun avråder från bad i Gösjön efter att flera fall av EHEC-smitta konstaterats. Eftersom flera av de drabbade personerna badat i sjön misstänker man att den är smittkällan.
Högsby kommun avråder från bad i Gösjön efter att flera fall av EHEC-smitta konstaterats. Eftersom flera av de drabbade personerna badat i sjön misstänker man att den är smittkällan.

Flera fall av EHEC-smitta har upptäckts i Kalmar län och i Östergötland. Den misstänkta smittkällan är Gösjön i Högsby kommun.

Enligt ett pressmeddelande från Landstinget i Kalmar län har flera av de som insjuknat uppgett att de badat i Gösjön.

– Symtomen är diarré, ibland blodig, magsmärtor och feber. Misstänker du att du kan ha blivit smittad bör du ta kontakt med 1177 eller din hälsocentral, säger Per-Åke Jarnheimer, överläkare på Smittskydd och vårdhygien på Länssjukhuset i Kalmar.

Fakta

EHEC

• EHEC kan smitta mellan djur och människor, via vatten och mat. Nötkreatur är den huvudsakliga reservoaren för bakterierna.

• EHEC-infektion är vanligast hos små barn, men förkommer i alla åldersgrupper.

• Infektionen kan ge allt ifrån milda symptom till blodig diarré samt leda till njursvikt på grund av så kallat hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS).

Källa: Landstinget i Kalmar län

Visa mer...

Miljö- och hälsa i Högsby kommun har varit på plats vid Gösjön för att ta prover och sätta upp varningsskyltar.

– Vi väntar just nu på vattenprover för att fastställa orsaken, säger Fredrik Sandqvist, kris- och beredskapssamordnare på Högsby kommun.

Enligt honom kommer det att dröja några dagar innan provresultaten kommer och därmed kan kommunen ännu inte bekräfta om sjön är smittkällan.

Än så länge vet inte Högsby kommun om flera sjöar kan vara smittade av samma bakterie.

– Vi tar vattenprover då och då, men jag kan inte tänka mig att flera sjöar har det, säger Fredrik Sandqvist.

Om sommarens höga temperaturer kan ha påverkat bakteries utveckling vet han inte.

– Det vågar jag inte svara på ännu.

Tills vidare uppmanar kommunen allmänheten att inte bada i sjön. På sin hemsida skriver kommunen: ”Undvik att bada i Gösjön i Berga.”