Man åtalas för mordbrand - hotade barn

RUDA Artikeln publicerades

Den 55-årige mannen sade åt fyra minderåriga barn att de hade tio minuter på sig att lämna huset. Sedan tände han eld på garaget till villan där barnen och en kvinna bor.

Det var vid 17.30-tiden den 21 oktober som larmet om brand i fristående byggnad kom. Den 55-årige mannen greps på platsen i samband med garagebranden och nu åtalas han för mordbrand, skadegörelse, grovt olaga hot och misshandel.

Enligt åtalet hade den 55-åriga mannen börjat dricka alkohol redan på morgonen den 21 oktober. Barnens mamma var på jobbet och när barnen kom hem efter en promenad på eftermiddagen upptäckte de att mannen, som ibland bor i huset, hade slagit sönder saker.

55-åringen sade åt barnen att de hade tio minuter på sig att lämna huset. Han samlade sedan ihop olika typer av material på garagegolvet. Därefter hällde han sprit eller annan brännbar vätska på högen och tände på. Efter att de hade lämnat huset ringde ett av de äldre barnen mamman som i sin tur larmade polisen.

När räddningstjänsten kom till platsen kunde branden i garaget snabbt släckas.

I åtalet står det att branden innebar fara för barnen i och med att de vistades i villan, det var även risk för omfattande förstörelse av egendomen. Enligt åtalet ska det olaga hotet bedömas som grovt eftersom 55-åringen har hotat minderåriga barn i deras hem ”där de har rätt att känna sig trygga”.

Mannen åtalas även för att ha misshandlat ett av barnen.