Målinriktad tjej satsarpå restaurangbranschen

Högsby Artikeln publicerades

18-åriga Ebba Henriksson, Högsby siktar på en framtid inom restaurangbranschen. Hennes mål är att starta en egen rörelse, men är samtidigt väl medveten om att det är en lång väg att vandra.

Inom kort börjar hon det avslutande och tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Borgholm vid Ölands gymnasium.
– Jag tycker det är kul att laga mat och träffa människor. Hela höstterminen ska jag vara på praktik i Stockholm, då skolan ordnat så att jag får jobba Griffins Steak House Extra Ordinarie, som drivs av välkände Christian Hellberg, en av jurymedlemmarna i tv-programmet Grillmästarna, berättar Ebba Henriksson.
Under sommaren har hon drivit ett kafé vid Staby Gårdshotell liksom förra sommaren, men med den skillnaden att gästerna har varit betydligt fler i år.
– Jag varit så kallad runner vid Hotell Borgholm, vilket har inneburit att jag jobbat ihop med välkända Karin Fransson på Hotell Borgholm och har bland annat fått hjälpa till vid servertingen. Ölands gymnasium har praktikplatser för oss på Halltorps Gästgiveri & Restaurang, där vi har eget kök och bistro, vilket innebär att vi tar emot gäster två dagar i veckan.
För Ebba Henriksson är det inte främmande att börja jobba i Stockholm och hon vill skaffa sig en bred bas genom att vara både i köket och i serveringen.
– Det krävs många års erfarenheter för att behärska hela branschen och inte minst viktigt är att kunna erbjuda mat av hög klass. Jag började tidigt att jobba hos Stihna Johansson-Evertsson, som driver Staby Gårdshotell, vilket har varit och är fortfarande lärorikt. Tillsammans med två kompisar från skolan är jag med i det lag, som gick vidare tävlingen i Unga Ekokockar. Vi ska vara med bland de sex lag, som gör upp om segern vid riksfinalen i Växjö den 14 september.
Utöver uppgifterna med sitt sommarkafé har Ebba Henriksson hunnit med jobba vid Staby Gårdshotell.
– Jag vill vara i farten och just restaurangbranschen är något som passar mig perfekt, säger hon.