Skogsbrand under kontroll: ”Finns ingen naturlig orsak”

Ruda Artikeln publicerades

Strax efter klockan 21.30 på tisdagen larmades räddningstjänsten om en skogsbrand vid Andrées väg, utanför Ruda. Under natten var man kvar för att bevaka två brinnande rishögar. Orsaken till branden är ännu oklar.

När man kom fram till platsen visade sig att det brann kraftigt i två stycken rishögar och på ett område på cirka 15 gånger 20 meter.

– Det har tagit sig i rishögarna och sedan har det spridit sig i marken runt omkring, säger Tobias Josefsson, inre befäl på räddningstjänsten i Oskarshamn.

Vid klockan 23.15 hade räddningstjänsten byggt sig runt kanterna och hade kontroll på läget.

– Men rishögarna brinner ordentligt ännu. Det är jättemycket energi i dem. Så det får helt enkelt brinna där så försöker vi ha kontroll på det, säger Tobias Josefsson.

Vid 01 -tiden på onsdagen var räddningstjänst kvar på platsen för bevakning av de brinnande rishögarna. Branden var då under kontroll.

– En mindre styrka blir kvar under natten och förmodligen kommer det en ny styrka i morgon bitti, säger Tobias Josefsson.

Strax innan klockan sju på onsdagsmorgonen larmades styrkor från Mönsterås för att lösa av personalen som arbetat under natten.

– Det är eftersläckningsarbete och det brinner fortfarande i mitten av högen. Vi hoppas kunna lämna över till markägaren nu under morgonen, så vi beräknar att vi är kvar mellan två tre timmar till, säger Tobias Josefsson.

Orsaken till branden är okänd.

– Det finns ingen naturlig orsak till branden. Vi vet inte om polisen går vidare med det och vi pratade med dem igår. De ska återkoppla idag om hur de gör, säger Tobias Josefsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.