Komplicerad politisk framtid för Högsby

Högsby kommun Artikeln publicerades
Stihna Johansson Evertsson (C).
Foto: Roger Carlsson
Stihna Johansson Evertsson (C).

Förra valet tog Alliansen makten i Högsby genom en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna. Läget i år är väldigt likt hur det såg ut 2014 - om än mer komplicerat.

– Det är mycket som är tokigt och mycket som är tråkigt. Det roliga är att Alliansblocket är störst och det tråkiga är att SD har gått framåt, men det är så det är. Läget är ännu mer komplicerat nu än tidigare. Egentligen betyder det ingenting att vi förlorat ett mandat. Det har gått till Moderaterna som är våra vänner. Vi får snacka ihop oss inom Alliansen men enligt min mening kommer vårt samarbete att fortsätta som det gjort tidigare, säger Stihna Johansson Evertsson.

Alla röster är färdigräknade på onsdag och som det ser ut nu tappar Socialdemokraterna ett mandat. Centern tappar även de ett mandat medan Moderaterna ökar med ett och Sverigedemokraterna med två. KD och V stannar på tre respektive ett mandat.

Lars Elmborg (KD).
Foto: Ingvar Gunnarsson
Lars Elmborg (KD).

Lars Elmborg (KD) är nöjd med valresultatet.

– KD har gjort ett jättebra val. På riksnivå gick det över förväntan. Alla hade räknat ut oss men vi gjorde en bra valspurt. Lokalt höll vi våra mandat. Läget är komplicerat, det är precis som i riket i övrigt - rörigt. Vi i Alliansen har inte träffats för att prata än så jag vet inte hur det blir. Kanske fortsätter vi som tidigare, jag vet inte. Det är klart att det blir problem med tre block där ingen vill samarbeta med någon, säger Lars Elmborg (KD).

På riksnivå gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta resultat någonsin och även i Högsby backade man.

Jonas Erlandsson (S).
Foto: Eva Bergquist Andersson
Jonas Erlandsson (S).

– Det är klart att resultatet är en besvikelse, men det hade kunnat vara värre. Det är blandade känslor just nu. Vill man ha en stabil majoritet så är vi ett alternativ och vi öppnar för att samarbeta med alla utom SD. Det är inte roligt att se att ett parti med åsikter så långt ut på högerkanten får mycket inflytande. De har dessutom sett väldigt bleka ut i Högsbys kommunpolitik. Men väljarna har gjort sitt val. säger oppositionsråd Jonas Erlandsson (S).

Leif Gustavsson (SD).
Foto: Loe Önnered
Leif Gustavsson (SD).

Sverigedemokraternas Leif Gustavsson är positiv efter valresultatet och hoppas att man nu har mandat att påverka mer i kommunen, bland annat i upplägget kring vem som kommer vara kommunalråd bland annat.

– Vi hade hoppats på högre siffror på riksplanet men i Högsby har vi gjort en bra ökning. Det visar att folk inte är nöjda med den politiken som varit. Vi är det största icke-socialistiska partiet i Högsby. Det tidigare praktiska samarbetet har fungerat bra men det är viktigt att vi får ett bättre samtalsklimat. Vi vill köra på ett nytt spår där det finns ett kommunalråd på deltid och två vice kommunalråd på 25 procent vardera. Det ska inte vara en ”one man eller woman-show”, säger Leif Gustavsson (SD).