Katt var täckt med tovor och avföring – fick avlivas

Högsby Artikeln publicerades

Länsstyrelsen misstänker att en kattägare brutit mot djurskyddslagstiftningen och har därför gjort en åtalsanmälan gällande djurplågeri.

Av åtalsanmälan framgår det att katten var i dåligt skick när den kom till djurkliniken i Högsby. Den var full med tovor och luktade skarpt av urin och avföring. Djuret kunde inte heller sträcka eller böja på sina bakben på grund av tovorna, vilket tvingade den att hasa fram på frambenen.

Tovorna var decimetertjocka och hade tillsammans med avföring täppt för både kattens anus och penis.

Veterinären bedömde att tovorna var minst ett år gamla. Efter att de rakats bort kunde man konstatera att de vägde sammanlagt 680 gram.

Under pälsen var huden dessutom mjällig och täckt med urin och avföring. Bakbenen var också muskelfattiga.

Ägaren ska inte ha kunnat svara på när kattens besvär uppstått eller varför han väntat med att ge katten vård.

Under besöket på kliniken började katten att gå bättre men vid ett återbesök en vecka senare kunde den inte resa sig med bakbenen utan hasade fram sittandes. Katten fick avlivas.

Veterinären gjorde bedömningen att det rörde sig om kraftig misskötsel av djur och anmälde händelsen till länsstyrelsen den 29 maj.

Länsstyrelsen misstänker att ägaren brutit mot djurskyddslagstiftningen och skriver bland annat i åtalsanmälan att katten borde ha fått vård tidigare.