Hundar sprider skräck bland invånare i Berga

Berga Artikeln publicerades
Foto:TT & Google maps

Flera invånare i ett område i Berga törs knappt ge sig ut på promenader längre. Rädslan för att bli överfallna av hundar är stor.

Men hundägaren själv ger en helt annan version.

– Livet just nu i Berga är ett samhälle som präglas av rädsla, säger en person som vill vara anonym.

Tidningen har pratat med flera personer i det aktuella området som alla vill vara anonyma av rädsla för en hundägare som påstås ha stora problem med att hålla sina två hundar i schack. Förra helgen var en av personerna på promenad med sin Jack Russell när den plötsligt blev överfallen.

– Hunden hade hoppat ut från tomten och slet tag runt halsen om min hund. Jag såg bara en stor svart best som kom emot oss. Det gick hål på ena sidan av halsen. Det slutade med att vi fick åka till Läckeby för operation.

Händelsen med den överfallna hunden är ­polisanmäld men ägaren till den överfallna hunden tycker inte att ­anmälan togs på allvar.

– Ska hunden bita ihjäl en människa för att polisen ska agera? Nästa gång kanske det är ett barn som blir överfallen.

Flera andra personer ­säger till tidningen att de är oroliga.

En person som tidningen talat med tycker att hundägarens agerande är totalt respektlöst.

– De har satt skräck i hela området.

Hundägaren själv menar att det handlar om en ren olyckshändelse.

– Vår hund råkade hoppa över staketet och tog tag i den lilla hunden. Min sambo var där på en halv minut och tog loss hunden och frågade om han fick titta på den andra hunden men fick svaret att det skulle polisanmälas, säger hon.

– Vi ringde hyresvärden samma dag och talade om vad som hänt. Vi ska höja staketet och sätta el på det i förebyggande syfte.

Hon menar att hennes hundar alltid är i koppel annars, kastrerade, och inte aggressiva mot människor. Och att hundarna ska ha spridit skräck i ett helt område stämmer inte.

– Det är en ren lögn. Skulle min hund ha huggit en människa så hade jag avlivat honom direkt, ­säger hon.

Christina Severinsson jobbar som förundersökningsledare. Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet men berättar att om incidenter som dessa ska räknas som ett brott måste hundägaren först ha fått ett föreläggande om att hunden måste vara kopplad eller använda munkorg.

– Har man inte det föreläggandet sedan innan räknas det inte som brott och förundersökningen läggs ned. Däremot går ärendet ändå vidare till polisens rättsenhet som utreder om hundägaren ska få ett föreläggande. Har man ett föreläggande att ha den kopplad då blir det en förundersökning automatiskt.

Så det är inte onödigt att anmäla en sådan här ­händelse trots att hund­ägaren inte har ett föreläggande?

– Nej, för även om förundersökningen läggs ned överlämnas ärendet till jurister som i sin tur kan ge ett föreläggande.

Hundägaren berättar att hon inte fått något föreläggande. Hon räds heller inte en polisanmälan.

– Jag har inget att dölja, säger hon.