Han vill inte amputera sitt söndertrasade ben

Högsby Artikeln publicerades
Ammar Shreitah från Homs i Syrien är ett av alla civila offer för kriget mellan den syriska regimen och rebellgrupper. Hans ben är svårt skadat och läkarna vill amputera men det finns andra lösningar.
Ammar Shreitah från Homs i Syrien är ett av alla civila offer för kriget mellan den syriska regimen och rebellgrupper. Hans ben är svårt skadat och läkarna vill amputera men det finns andra lösningar.

Ammar Shreitah från Syrien kan inte stödja på sitt ben och är därför fast i sin lägenhet i Högsby.

Hjälp finns att få, men det tar stopp hos landstinget i Kalmar.

– Se hur det ser ut, och det kommer nya sår hela tiden. Jag kan bara sitta här i lägenheten medan tiden går, säger en märkbart pressad 26-åring med traumatiska minnen från kriget i Syrien.

Ammar Shreitah kom till Sverige 2014 och bor nu ensam i en liten etta. Krigsskadan gör det svårt att delta i SFI-undervisning och att komma in på den svenska arbetsmarknaden är ännu svårare.

För att klara de vardag­liga bestyren som mat och tvätt får han förlita sig på en hjälpsam grannfamilj, som också kommer från Syrien.

Vänsterbenet är närmast söndertrasat av en granat eller bombsplitter. Ammar kommer från staden Homs i Syrien, som under en tid blev omskriven i svenska medier för den brutala krigsskådeplats som staden blev under en period. Rebellgrupper gjorde Homs till sin ”huvudstad” vilket fick regeringstrupper att gå till frontalangrepp med stridsvagnar och artilleribeskjutning. I dag är det mest ruiner kvar av staden.

– Både min mor och min far är döda. Jag har en syster som finns i Ängelholm, säger Ammar, via grannen Husam Ali som tolkar åt oss.

Ammar plockar fram ett kuvert fullt med papper där läkare har bedömt hans skada. Det mesta är på tyska, och hoppet om benet knyter Ammar till läkarexpertisen i Tyskland. På länssjukhuset i Kalmar har man lösningen klar: Benet bör ampu­teras.

Ammar ser mest ledsen ut när Husam Ali visar med ett övertydligt teckenspråk vad läkarexpertisen i Kalmar vill göra för vård­insats för honom.

– Det finns hjälp att få, det behöver inte gå så långt som till amputation, säger den person som hjälpte oss att få kontakt med Ammar.

Personen vill vara anonym eftersom hen arbetar på en myndighet. Men ibland kommer ärenden i vägen som blir en prövning för alla inblandade.

– Det krävs operationer och Sophiahemmet i Stockholm är ett alternativ. Ett sjukhus i Tyskland skulle också kunna rädda benet, säger personen. Men det kräver naturligtvis massor av pengar, pengar som Ammar inte har.