Han fällde en 202 kilos galt

Högsby Artikeln publicerades

Vildsvinen blir fler och fler i trakten, men nyligen har jägaren Patrik Lyth, Högsby lyckats fälla en vildsvinsgalt, som vägde 202 kilo. Totalt sett är stammen alldeles för stor.

– Jag har länge hållit på jakt och har skjutit flera vildsvin tidigare, men den här galten var den i särklass största. Vi har i vårt jaktlag i Hammarby fällt 15 vildsvin på drygt en månad, men det hjälper föga med tanke på hur gott om vildsvin det finns, säger Patrik Lyth.
Den här gången handlade det om en skyddsjakt eftersom vildsvinen ställer till med stora skador på spannmålsodlingarna bland annat i Hammarby.
– På en natt kan vi se ett 40-tal vildsvin på våra jaktmarker och då ska man komma ihåg att de som uppehåller sig i majsodlingarna är de som i regel inte syns. Vi ska fortsätta jakten på vildsvinen, men det är en ojämn kamp vi för, eftersom de är alldeles för många.
Lantbruksföretaget Lindhs Djur och Natur har spannmålsodlingar i närheten av lövskogar och nära Emån där vildsvinen trivs.
– Vildsvinen följer spannmålens mognad och nu ger de sig på vårsäden och majsen. Stammen är numera så stor att den är okontrollerbar. Jägarna kommer aldrig att kunna decimera antalet vildsvin till en acceptabel nivå. Det finns knappt plats för alla. En sjukdom som rävskabb som drabbade rävarna är det enda som kan få stopp på denna utveckling, säger Milton Lindh vid Lindhs Djur och Natur.
I samband med spannmålsskörden på Berga gårds marker såg man vid ett enda tillfälle i förra veckan inte mindre än drygt 70 vildsvin på ett spannmålsfält.
– Vi känner väl till situationen och det finns inget radikalt vi kan göra, då vildsvinsstammen har blivit mycket stor. Den senaste vintern var dessutom förhållandevis alldels för kort och det gynnade vildsvinen, säger Anders Ek, som är ordförande i Högsby jaktvårdskrets.

Förtydligande

Som regel får en sugga endast en kull om året eller möjligen 2,5 kullar under två år, vilket inte framgår av ovanstående artikel.