Försvunna katter skapar oro i Ruda

Ruda Artikeln publicerades
Louise Petersson är glad över att Thisse är hemma igen men numera vågar hon inte släppa ut henne av rädsla för att hon ska försvinna igen.
Foto:Karin Lagerström
Louise Petersson är glad över att Thisse är hemma igen men numera vågar hon inte släppa ut henne av rädsla för att hon ska försvinna igen.

Flera katter har försvunnit i Ruda. När Louise Peterssons katt Thisse försvann kom hon tillbaka misshandlad. Oron sprider sig i bygden men polisen kan inget göra.

Under den senaste tiden tidningen fått rapporter om att flera katter har försvunnit i Ruda. En kattunge har också hittats död med huvudet intryckt.

Louise Petersson, som bor i Ruda, har sett bilder av den svarta kattungen som hittades död. Tidningen har också varit i kontakt med den person som hittade och begravde katten.

För en dryg vecka sedan försvann Louise Peterssons katt Thisse och eftersom flera katter försvunnit var hon rädd att hon skulle vara borta för alltid.

  – Jag visste inte om jag skulle hitta Thisse död eller levande, ska man behöva tänka så i ett samhälle, säger Louise Petersson.

  Men ett dygn senare kom katten tillbaka. Louise Petersson hittade Thisse uppe i ett träd, hon var ovanligt skygg och flera morrhår var bortryckta.

  – Jag vågar inte släppa ut henne längre. Jag har bott i huset i två år och hon har aldrig gått utanför tomten förr.

  Louise Petersson har polisanmält händelsen men fick inget gehör hos polisen utan beskedet var att anmälan skulle läggas ned direkt.

  – Polisen tyckte att jag skulle vara glad för att jag fått tillbaka min katt, säger hon besviket.

  Henrik Johansson, inre befäl på polisen i Växjö, är inte insatt i det aktuella ärendet men han uppmanar Rudaborna att anmäla till polisen om de hittar fler döda katter. Brottsrubriceringen kan bli skadegörelse eller djurplågeri.

  Enligt Henrik Johansson är det viktigt att anmäla även om anmälan lagts ned i ett första skede.

  – Anmälan försvinner inte bara för att den läggs ned och ju fler anmälningar desto bättre, säger Henrik Johansson.

  En annan sak som skrämmer invånarna på orten är att det har hittats skinn från döda igelkottar, som är fridlysta.

  Rudabon Catharina Asp berättar att hon har hittat två igelkottsskinn när hon varit ute på promenad med sin hund. För en månad sedan såg hon ett skinn på trottoaren utanför ett hyreshus.

  – Det var hemskt, jag såg att igelkotten inte var överkörd utan den var flådd. Det var bara skinnet och benen kvar, inget djur kan ha gjort det, säger Catharina Asp.