Fängelsestraff för kassaskåpsstöld

Högsby Artikeln publicerades

Två personer döms till fängelse efter en biljakt mellan Högsby och Fågelfors i februari.

I mitten av februari begav sig en man boende utanför Vassmolösa i Kalmar kommun iväg på en semesterresa till Thailand.

Huset hann inte ens stå tomt i ett dygn innan någon bröt sig in och stal bland annat datorer, ett kassaskåp och runt 190 000 kronor i kontanter.

Av en händelse fick polisen dagen efter inbrottet syn på en Volvo utanför Högsby som den bestämde sig för att titta närmare på. Fordonet lyckades köra från patrullen, som dock inte gav upp utan fortsatte letandet.

På en skogsväg upptäcktes färska hjulspår och en bit längre in stod Volvon parkerad. Tre personer greps sedan stöldgods från inbrottet i Kalmartrakten hittats. Dessutom påträffades en skarpladdad avsågad hagelbössa i bilens motorrum.

Senare gjordes även en husrannsakan hos en av de gripnas, en 36-åring, föräldrahem i Virserum. Där fanns förutom det stöldanmälda kassaskåpet även en pump som stulits från Högsby räddningstjänst förra året.

Trots bevisningen nekade 36-åringen till såväl vapenbrottet som inbrottet. Under rättegången hävdade han att såväl bilen som hans mobiltelefon hade lånats ut till en person som han inte vill namnge vid tiden för brotten.

Men Kalmar tingsrätt avfärdade hans förklaringar som inte trovärdiga. Mannen, som är skriven i Oskarshamn, fälls därför för bland annat grov stöld och grovt vapenbrott. Straffet fastställdes till tre års fängelse.

Domstolen ansåg vidare det styrkt att ytterligare en av de gripna, en man från Norrköping, kan bindas till inbrottet. För detta döms han till nio månaders fängelse. Däremot frikänns en 31-årig kvinna från Ruda.