Fredrik Nygren

USA startade cyberattack, Firefox 13, Facebook för barn och Xbox Music

Fredrik Nygren Artikeln publicerades

Som hämtat ur en film om cyberkrig.

New York Times beskriver i en artikel initierat hur USA tillsammans med Israel startade en cyberattack mot Irans kärnkraftsindustri. Stuxnet kallas attacken som varit känd en längre tid. Däremot har det spekulerats kring vem som är Stuxnets skapare. Experter som granskat programkoden har hävdat att den måste vara skriven av en nation med stora resurser och kunskap eftersom den är extremt avancerad och omfattande.

Experterna hade tydligen rätt. New York Times påstår att attacken varit förankrad på högsta nivå - hos president Obama.

???

I morgon är det officiell premiär för Firefox 13.

Den nya versionen har hämtat en del funktioner som vi redan känner från exempelvis Chrome, Opera och Safari. Det gäller exempelvis funktionen att dina mest besökta webbplatser visas på hemskärmen. Bra också att Firefox nu är utrustad med en funktion som sparar din senaste session och därmed startar upp med alla webbplatser du senast besökte.

???

13 år. Det är åldersgränsen för att få registrera sig på Facebook. Wall Street Journal berättar att Facebook undersöker möjligheten att öppna Facebook även för barn under 13 år. Det ska i så fall ske genom någon slags föräldraövervakning.

Jag vet att många fasar över utvecklingen. Jag ser fördelarna. Säg den tolvåring som inte redan hänger på Youtube nästan varje dag. Med smarta lösningar har Youtube hittat lösningar som filtrerar bort det värsta avskummet som inte lämpar sig för barn.

Facebook har ett annat utgångsläge och delvis annat innehåll. Ändå är jag helt övertygad om att Facebook kan bli en plattform även för de yngsta kidsen - utan att någon kommer till skada.

???

Känner du någon som lyssnar på musik i en Microsoft Zune?

Inte jag heller.

Microsoft gör i dag ett nytt försök att blåsa liv i sin musiksatsning genom att lansera Xbox Music med en musikkatalog på 30 miljoner låtar. Förutom spelkonsolen Xbox riktar till Xbox Music även till PC-datorer och Windows 8-läsplattor och Windows-telefoner.

Knappast en ny Spotify.

???