Fredrik Nygren

Skön skalp, väderprognoser, hitta semesterboende, Roberth Walve hyllas

Fredrik Nygren Artikeln publicerades

Jag tog en skön skalp i fredags med avslöjandet om att rockgruppen Kents nya låtar redan finns på Spotify, trots att skivan inte släpps förrän den 24 april. Nöjesdrakarna Expressen och Aftonbladet fick se sig besegrade av Barometern-OT i kampen om att vara först med nyheten.

Det blev samtidigt ett utmärkt tillfälle att testa en ny funktion från Spotify. Funktionen kallas Spotify Button och gör det möjligt för vem som helst att integrera musik direkt i en blogg eller webbplats. Alla detaljer om hur det fungerar finns här.

???

Väder är viktigt för många. Så också för mig.

Därför blir jag glad när min favorit-väder-tjänst, Vackert Väder, utforskar en modell som ger en fingervisning om hur bra eller dåliga deras prognoser (som baseras på data från Meteorologisk Institutt i Norge) egentligen är. Genom att jämföra information från lokala väderstationer med prognosdata ges ett resultat som skvallrar om hur rätt prognoserna varit de senaste dagarna. Ett exempel som visar prognosernas tillförlitlighet från Kalmar flygplats kan ses här.

Nu saknar jag bara en vädertjänst som kan ge mig historiskt väder. Jag vill kunna backa bandet och kolla hur vädret var en bestämd dag vid en bestämd tidpunkt bakåt i tiden. Kanske finns det en sådan sajt som jag missat... Tipsa mig i så fall.

???

Har du några planer för semestern?

Ett bra semesterboende betyder mycket för en lyckad semester. Problemet är att redan flera månader innan den mest intensiva semesterperioden kan det vara svårt att hitta ett bra boende till en vettig peng.

Det är där webbplatsen AirBnB.com kommer in i bilden. Du hittar boende som hyrs ut av privatpersoner över stora delar av världen, ofta till bra pris. Dessutom har AirBnB många smarta funktioner som gör hyrandet tryggare och enklare.

???

Hyllningen är tillbaka.

Tidigare har Calle Westman och Marie Johansson hyllats i den här bloggen för sitt sätt att smitta med energi och kunskap. Tredje hyllningen ordningen går till *trumvirvel*: Roberth Walve

Roberth Walve bor i Oskarshamn och är eldsjäl i en av mina favoritorganisationer, Sjöräddningssällskapet. Du vet väl att Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation som gör skillnad när olyckan är framme till havs? Ge dem ditt stöd!

Roberth Walve är en av mina främsta läromästare, min sensei. Det är han som har lärt mig fotografera, det är han som lärt mig skriva, det är han som har lärt mig hur livet kan ta oväntade vägar och att det med rätt karta går att hitta tillbaka.

Med Roberth Walve har jag gjort spännande resor och avslöjade reportage.

Jag är kort sagt glad att han finns i min närhet.

???