Fredrik Nygren

Gimp för Mac, ring billigt utomlands och en ovanlig toa

Fredrik Nygren Artikeln publicerades

Gimp är ett utmärkt verktyg (tänk Adobe Photoshop) för att redigera bilder. Det bästa av allt är kanske att verktyget dessutom är gratis och utvecklas enligt principen för öppen källkod.

Mac-användarna har kunnat köra programmet via så kallat X11-stöd, vilket inte varit helt optimalt. Men nu händer det saker. I dagarna dök Gimp upp i en första version utan inblandning av X11. Verkar riktigt lovande.

Testa själv!

???

Alla vi som varit utomlands vet att det kostar skjortan att kolla mejlen eller hålla kontakt med vännerna via Facebook i mobilen. Skyhöga så kallade roamingavgifter gör livet surt. Det är inte ovanligt att en nedladdad megabyte kan kosta 25-30 kronor eller mer. Att ladda Aftonbladets startsida kan med andra ord kosta en halv hundring. För att inte tala om vad ett Youtube-klipp kostar...

Från och med 1 juli i sommar får ingen operatör, enligt nya EU-bestämmelser, inte ta mer än 70 cent (euro) plus moms per megabyte, ungefär sex kronor per megabyte exklusive moms. Det är fortfarande oerhört mycket pengar i förhållande till vad kunden får tillbaka, men ändå ett steg i rätt riktning. Sommaren 2014 inför EU nästa steg i kampen om att få ner roamingavgifterna.

Jag tillbringade en längre period i Spanien under hösten. Utifrån den erfarenheten kan jag rekommendera att skaffa ett SIM-kort i landet du reser till. Det finns flera företag på webben som erbjuder utländska SIM-kort till en ganska billig peng. Jag har bra erfarenhet av Holidayphone.se, men kika gärna även på LandNCall och Abroadband.

???

Åhh... så snygg nya iPhone-appen för Google+ är. Missa inte!

???

I kategorin läcker arkitektorisk lösning hittar jag en väldigt ovanlig toalett. Tänk dig att slå dig ner på ringen i ett hisschakt 15 våningar upp i luften med bara ett glasgolv som hindrar dig att falla ner.

I Mexico blev det verklighet.

???

UPPDATERING:Patrick Lindborg tipsar om en utmärkt guide för den som vill testa Gimp, en guide som är skapad av Urban Anjar.