Fredrik Nygren

Facebook på börsen, Raspberry Pi och Chrome till iOS

Fredrik Nygren Artikeln publicerades

En sån här dag går det inte att låta bli att nämna Facebook. I dag tog Facebook klivet in på börsen, amerikanska Nasdaq. Några galna fakta i sammanhanget:

? Inledningsvis kostade en Facebook-aktie ca 270 kronor.
? Med aktiepriset som utgångspunkt värderas Facebook till ca 750 miljarder kronor
? Värderingen är tio gånger högre än Google hade vid sin börsintroduktion 2004.

Dagen till ära fick grundaren Mark Zuckerberg ringa i klockan på Nasdaq för att därigenom markera börsens öppnande. Några smartskallar på Facebook tog tillfället i akt att "hacka" knappen som aktiverar Nasdaq-klockan genom att koppla knappen till en automatisk statusuppdatering på Facebook. I samma ögonblick som Mark Zuckerberg tryckte på knappen skickade han även ut en statusuppdatering på Facebook med följande meddelande:

"Mark Zuckerberg listed a company on NASDAQ"

Nörderi när det är som bäst.

På tal om Zuckerberg.

Varje år brukar han ge sig själv en utmaning i någon form. 2009 lovade han att bära slips varje dag. Året därefter utmanade han sig själv att lära sig språket mandarin. 2011 åt han bara kött som han själv jagat och dödat. Nyligen lovade han att 2012 ska bli året då han skriver programkod varje dag.

Bra eller dålig kod förtäljer dock inte historien...

???

Hört talas om Raspberry Pi?

Inte jag heller förrän Stephan Engström för några dagar sedan gjorde mig uppmärksam på projektet. Raspberry Pi syftar till att ta fram den billigaste massproducerade datorn någonsin. Projektet handlar samtidigt om välgörenhet. Förhoppningen är datorn ska nå målgrupper som annars inte kanske har råd att skaffa en dator.

Prislappen på den första modellen sattes till 35 dollar vid introduktionen för några månader sedan. Intresset överträffade alla förväntningar. När försäljningen startade av de 10 000 datorerna kraschade snart webbplatsen av överbelastning. Trycket att få köpa blev för stort.

Modell B, som troligen blir ännu billigare (25 dollar), släpps troligen innan sommaren är slut.

???

Webbläsaren Google Chrome är standard i alla mina datorer sedan ett antal år tillbaka. Snart verkar det som Chrome kommer även till iOS, alltså till iPhone och iPad.

???