Fredrik Nygren

Allt om Apples keynote från WWDC 2012

Fredrik Nygren Artikeln publicerades

Fotbolls-EM i all ära. När Apple bjuder in till keynote lyssnar (teknik)världen. Och vi som valde Apples keynote före fotboll blev inte besvikna.

Många nyheter rullas ut från Apple den närmaste tiden. Däremot få nya saker som överraskar oss som följt ryktesfloden inför Apples keynote.

Håll till godo! Här kommer en sammanfattning.

???

Först och främst kan vi se fram mot nya bärbara datorer från Apple. Både Macbook Pro och den ultralätta Macbook Air har fått nya processorer (fyrkärniga Core i7). Men framför allt har Macbook Pro fått en ny skärm, en så kallad retina-skärm med mäktig upplösning på hela 2880x1800 mätt på 15-tumsversionen. Dessutom är det SSD-hårddiskar som gäller nu även för Macbook Pro.

Det finns också tecken på att Apples allra största bärbara dator, Macbook Pro 17 tum, är på väg ut ur sortimentet. Just den modellen uppdateras nämligen inte.

???

Det nya operativsystemet för Macar, Mountain Lion, är redo för leverans i juli. Många applikationer får nära koppling till molntjänsten iCloud. Jag är nyfiken på Apples nya notiscenter, en slags tjänst som systemet och programvaror kan nyttja för att skicka ut meddelande till användaren. Kan det konkurrera med Growl?
I Mountain Lion får vi också Facebook-integration i operativsystemet och smidigare systemuppdateringar.

???

Ingen ny iPhone 5.

Däremot fick vi veta mer om vad nästa version (iOS 6) av operativsystemet för iPhone och iPad innehåller. Alla modeller från 3GS och framåt kan uppdatera till iOS 6. En betaversion av operativsystemet är ute för utvecklare nu, men den färdiga versionen kommer först i höst.

Apples röststyrningsteknik, Siri, blir kompatibel med iPad. Flera nya språk stöds också av Siri, men tyvärr inte svenska så vitt jag kan se.

Med iOS 6 kommer även en ny förinstallerad app som kallas Passbook. Syftet är att den ska samla boarding kort, biobiljetter och andra typer av kvitton och biljetter. Allt som har en barcode ska tydligen kunna lagras i appen.

Den kanske största nyheten i iOS 6 är nog ändå den nya kartapplikationen. Google Maps är förpassad till historien. I stället har Apple utvecklat en egen kartapplikation som erbjuder stöd för guidad körning ungefär som vi är vana att GPS-applikationer till bilen brukar fungerar.

???

Apples populära trådlösa router, Airport Express, får stöd för att samtidigt köra 2.4 och 5.0 GHz. Mycket välkommet i många hem eftersom gamla och nya prylar då kan samsas på ett bättre sätt i nätverket.

???