Fotbolls-VM

Elfvendals uppgift: Ha koll på allt och alla

Fotbolls-VM Artikeln publicerades

Maths Elfvendal anser att begreppet målvaktstränare är för smalt. Han har en poäng. Hans jobb är så mycket mer än att träna målvakter. I landslaget ansvarar han även för fasta situationer. Men det mesta arbetet sker framför datorn.(TT)

Det är med hjälp datorn och diverse program 31-åringen sammanställer videoklipp som han sedan ska mata målvakterna med - och det med en iver och vetgirighet som snuddar vid en besatthet att inte missa något.

– Det slår mig att när jag tänkt att en paus, fortsätter jag att kolla. Det är det roligaste jag vet. Jag drivs mycket av att kunna göra mitt jobb så bra som möjligt. Kan man göra någonting riktigt bra ser jag ingen anledning att inte göra det.

Robin Olsen, Kristoffer Nordfeldt och Karl-Johan Johnsson serveras allt de behöver veta om motståndaren i nästa match.

Och lite till om de frågar.

Så har det varit för landslagsmålvakterna sedan förbundskaptenen Janne Andersson plockade med sig norrlänningen från IFK Norrköping för snart två år sedan.

Järnkoll på målvakter

I Elfvendals uppdrag ligger att ha järnkoll på det dagsaktuella läget för de landslagsaktuella målvakterna.

– Jag har sett alla deras matcher och allt de gör. Det har jag koll på, via video, anteckningar men också i kontakten med dem och hur de upplever det och hur de träna i sina klubbar, säger han.

Samtidigt för han kontinuerligt anteckningar under säsongen och håller sig informerad om formen på uppemot åtta landslagsaktuella målvakter.

– Jag har lite mer kontakt med de som är med, men jag har sju åtta målvakter där jag följer varje ingripande i varje match.

TT: Vem bestämmer vilka du ska följa?

– Janne bestämmer allt när det gäller trupputtagningar och sånt men han rådfrågar mig vilka vi ska ha koll på. Ibland samlar jag ihop klipp och visar hur det har sett ut de senaste matcher, plus och minus på olika målvakter aktionsmässigt och vad vi får om vi väljer den här eller den här som målvakt.

Hektisk vår

TT: Men det är din uppgift att hålla Andersson uppdaterad?

– Ja, så är det, men det är Janne som åker och kollar spelarna "live" och då inte bara de som varit med utan även andra.

Våren har varit hektisk. Parallellt med jobbet som assisterande tränare i IFK Norrköping har han borrat ned sig i allt som är värt att veta om VM-motståndarna Sydkorea, Tyskland och Mexiko - men också vilka hot som väntade i träningslandskamperna mot Danmark och Peru.

– När målvakterna kommer till oss är det bara för oss att göra dem taktiskt, mentalt och fysiskt förberedda för match, säger han.

TT: Hur mycket lägger du upp ditt arbete efter vilket motstånd som väntar?

– I landslaget är det uteslutande så.

"Praktisk övningsdesign"

TT: Kan du ge exempel?

– Möter man ett lag där man har en spelare som skjuter väldigt mycket från distans, då tränar vi på distansskott. Möter vi ett lag som kommer mycket ned mot sidlinjen, då tränar vi på det. Möter vi ett lag där en spelare skjuter väldigt mycket med en fot försöker vi ha såna övningar eller om motståndaren kommer mycket i djupled. Först brukar vi ha en teoretisk genomgång med videoklipp, sedan bygger vi en praktisk övningsdesign som är så så bra som möjligt för att bli så bra förberedd som möjligt.

TT: Kan du ge något exempel på när Robin Olsen varit tacksam för information du gett honom?

– Jag har några, men det är lite känsligt att lämna ut. Jag kan säga att det har hänt. Det var en grej vi tog upp teoretiskt, sedan tränade på och i matchen uppstod precis en sån situation.

Viktigt att värdera

TT: Hur mycket tid lägger du ned inför en landslagssamling?

– Jag har fått den frågan, men hade inget svar så jag bestämde mig för att kolla det. Inför Italien (playoff i höstas) kollade jag på 1 100 klipp på motståndarna, á 20-40 sekunder. Det viktigaste är att värdera. Du kan se hur mycket som helst, men inte presentera allt. Det som är intressant för mig är när det blir mönster. Ser jag något som är återkommande? Då kan man ta hänsyn till det eftersom sannolikheten ökar att det kommer att hända igen. Därför behöver man ha ett stort urval från början för att vet vad som är en slump och vad som är en egenskap, vad som är taktik och vad som inte är det.