Feature

Svenskar blir lyckligare av att grilla

Feature Artikeln publicerades
Oavsett vilka trender som råder, blir det alltid som allra bäst när man släpper på kraven och grillar det man tycker om, tipsar Bonus Weekends matskribent Helena Elm.
Foto: Olof Elm
Oavsett vilka trender som råder, blir det alltid som allra bäst när man släpper på kraven och grillar det man tycker om, tipsar Bonus Weekends matskribent Helena Elm.

Äntligen är grillsäsongen igång! Försommarkvällarna är ljumma, syrenerna doftar och fåglarna kvittrar. Men framförallt – folk har börjat grilla igen!

Men vad är det som är hippt att grilla i år då? Det går ju mode även i grillandet, och de senaste åren har det grillats flankstek, beer can chicken och nu är det grönt som gäller för hela slanten. För två somrar sedan kändes det helgalet att grilla sallad, nu känns det inte som några konstigheter alls.

Men oavsett vilka trender som råder, blir det alltid som allra bäst när man släpper på kraven och grillar det man tycker om. Huvudsaken är ju att man grillar. Att man umgås kring grillen, tar del av dofterna och gemenskapen och bara umgås. Grillrapporten som ICA släpper varje år visar för 2018 att vi blir lyckligare av att grilla. Varannan svensk säger sig bli gladare av att grilla än av annan matlagning, och nästan lika många anser att grillande har en positiv effekt på deras psykiska hälsa. Och det är just av ovan nämnda anledningar – att alla våra sinnen aktiveras, att vi umgås medan vi lagar maten och att vi kopplar av. Sällskapet anses också vara viktigare än maten på tallriken.

”Varannan svensk säger sig bli gladare av att grilla än av annan matlagning, och nästan lika många anser att grillande har en positiv effekt på deras psykiska hälsa.”

Och hemma hos oss då, hänger vi med i trenderna? Nja. Vårt eget grillande har gått från att vara ett avkopplande experimenterande med rök och träspån till att bli ett hetsigt event där vi försöker hålla barnen på tryggt avstånd från den varma grillen, och där det avancerade finliret har fått se sig pausat till förmån för att det ska gå fort och alla familjemedlemmar ska klara sig utan brännskador.

Grilla grönt i sommar.
Foto: Olof Elm
Grilla grönt i sommar.

”Jag älskar inte den här maten” säger barnen (eller i alla fall det av dem som har lärt sig att prata) om precis all annan grillad mat än korv med bröd. Så för våra egna grillkvällars frid grillar vi även korv.

Innan jag fick barn pratade jag ofta om hur smidigt det är att göra sina egna grillsåser och marinader från grunden. Det må så vara, men just nu äter jag mina egna ord och kryddar dem med köpesås ur tub. Ibland finns det helt enkelt inte tid för förberedelser, och det är också okej. Var sak har sin tid, och det är skönt att det finns genvägar. För som sagt – huvudsaken är ju ändå att vi grillar, och att vi gör det tillsammans.