Feature

Föreningen för alla som saknar skolgympan

Kalmar Artikeln publicerades
Studentföreningen Fiks är öppen för alla och många som inte är studenter söker sig till föreningens aktiviteter.
Foto: Privat
Studentföreningen Fiks är öppen för alla och många som inte är studenter söker sig till föreningens aktiviteter.

Volleyboll, fotboll, innebandy, klättring, badminton...Fiks, Föreningen Idrottsliga Kalmar Studenter, har många aktiviteter att erbjuda. Föreningen är öppen för alla som saknar skolgympan eller som bara vill idrotta och ha kul tillsammans med andra, säger ordförande Philip Lind.

Berätta om Fiks!

– Vi erbjuder olika aktiviteter varje dag, som till exempel volleyboll, fotboll, innebandy, klättring och innebandy och är med på olika event. Aktiviteterna är öppna för alla och det kommer många ickestudenter och nyanlända till oss som ser det som social motion. I början var Fiks en renodlad studentförening, men idag är nog en tredjedel av våra medlemmar internationella studenter och en tredjedel ickestudenter. Syftet är att det ska vara en mötesplats för studenter att utföra sport och idrott och utan alkohol.

Vilken aktivitet är populärast?

– Volleybollen. Det har nog att göra med att det bara är på skoj och att alla kan vara med, det är enkelt och både killar och tjejer kan köra tillsammans. Kompisar drar kompisar. När vi körde volleyboll och klättring i måndags kom det 100 personer och det var jätteskoj!

Hur viktigt är det med träning för en student?

– Jätteviktigt. När vi har lov känner man att det är tomt utan Fiks. Träningen har stor betydelse för att träffa nya vänner, det är en härlig arena att vara på och det är en del av studentlivet. Det är skönt att vara aktiv.

Philip Lind är ordförande i Fiks, Föreningen Idrottsliga Kalmar Studenter.
Philip Lind är ordförande i Fiks, Föreningen Idrottsliga Kalmar Studenter.

Hur hamnade du själv i föreningen?

– Jag flyttade hit hösten 2015 för att studera internationella affärer och i början var det faktiskt lite tufft att vara ny och helt ensam. Sedan jag kom med i Fiks har tiden här i Kalmar varit fantastisk och väldigt givande. Jag började som fotbollsledare i föreningen och nu har jag varit ordförande i ett år. Jag går av som ordförande i mars eftersom jag tar examen i sommar och jag hoppas att det kommer en ny ordförande.

Snart kommer ni att ha en aktivitetsvecka i Kalmar – vad är det?

– Tidigare har vi haft öppet hus för att visa våra aktiviteter, men nu tänker vi annorlunda och kör i en vecka med start måndagen den 29 januari. Vi gör det för att välkomna nya studenter och locka fler till våra aktiviteter och det är öppet för alla.