Annons

Snabbjäst källarfranska

ca 16-18 st. De här källarfranskorna behöver bara jäsa en gång, vilket gör att de kan bakas samma morgon de ska ätas ifall man är uppe tidigt och inte är alltför hungrig. Annars får man ta sig en stödskorpa. Tillagningstid: 10 min + jäsning + tid i ugn.
Publicerad 25 november 2017
Snabbjäst källarfranska i Helenas kök.
Snabbjäst källarfranska i Helenas kök.Foto: Olof Elm

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

Annons

1,5 tsk salt

1 msk socker

3 msk rapsolja

ca 13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Rör i resten, och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 4 lika stora delar, och dela sedan varje del i 4 bullar. Rulla dem till runda bollar, strö ev. på lite mjöl om du vill (eller t ex solrosfrön) och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Ibland blir det 16 bullar, ibland blir det ett par till. Låt jäsa i ca 40 min, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i ca 10-12 min. Låt svalna på galler.

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons