Feature

Snabbjäst källarfranska

Feature Artikeln publicerades
Foto:
Snabbjäst källarfranska i Helenas kök.

ca 16-18 st. De här källarfranskorna behöver bara jäsa en gång, vilket gör att de kan bakas samma morgon de ska ätas ifall man är uppe tidigt och inte är alltför hungrig. Annars får man ta sig en stödskorpa. Tillagningstid: 10 min + jäsning + tid i ugn.

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

1,5 tsk salt

1 msk socker

3 msk rapsolja

ca 13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Rör i resten, och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 4 lika stora delar, och dela sedan varje del i 4 bullar. Rulla dem till runda bollar, strö ev. på lite mjöl om du vill (eller t ex solrosfrön) och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Ibland blir det 16 bullar, ibland blir det ett par till. Låt jäsa i ca 40 min, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i ca 10-12 min. Låt svalna på galler.