Feature

Salt kolafudge

Feature Artikeln publicerades
Varför inte testa att göra en salt kolafudge till jul?
Foto: Olof Elm
Varför inte testa att göra en salt kolafudge till jul?

Fick betyget ”godaste fudge jag någonsin smakat” av samtliga i testpanelen. Cirka 20 bitar. Tidsåtgång: Cirka 45 minuter.

3 dl vispgrädde

2,5 dl socker

1 dl ljus sirap

1 vaniljstång

100 g vit choklad

50 g smör

1,5 tsk flingsalt + extra till garnering

Koka upp grädde, socker, sirap och frön från en urskrapad vaniljstång samt vaniljstången i en vid kastrull. Rör om då och då. Låt koka tills temperaturen uppnår 120C. Ta sedan kastrullen från värmen och fiska upp och släng vaniljstången. Rör ner vit choklad bruten i bitar, smör och flingsalt. Rör tills smeten är jämn och fri från klumpar, och häll sedan över smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Sprinkla gärna över lite extra flingsalt på toppen efter ett par minuter. Förvara i kylen tills fudgen stelnat helt, skär den sedan i bitar. Förvara i kyl.

Mer julgodis med Helena Elm!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.