Feature

”Vi säger båda två att man mår bättre på Öland”

Feature Artikeln publicerades
Caroline Hofberg har gjort 17 kokböcker och medverkar i flera olika magasin. Efter att ha njutit av matkulturen i Frankrike i många år har hon nu hittat lugnet och sitt paradis på östra Öland.
Foto: Ove Lindfors
Caroline Hofberg har gjort 17 kokböcker och medverkar i flera olika magasin. Efter att ha njutit av matkulturen i Frankrike i många år har hon nu hittat lugnet och sitt paradis på östra Öland.

Matskribenten och kokboksförfattaren Caroline Hofberg bytte Frankrike mot östra Öland. Här har hon hittat lugnet, ljuset och tystnaden som hon de senaste åren börjat sakna i storstan. Dessutom har hon redan kärat ned sig i det öländska matutbudet.

Många säger att det är något visst att köra över Ölandsbron. Att där, någonstans på vägen mot Öland, infinner sig en slags ro i kroppen.

Matskribenten och kokboksförfattaren Caroline Hofberg kan bara hålla med.

– Jag känner mig lugn när jag kör över bron och sedan, när vi kommer ner på vår lilla väg, då känner jag mig ännu mer lugn, förklarar hon.

Efter att ha haft sommarhus i Frankrike i 15 år hamnade hon och maken Ove Lindfors av en slump på Öland. Tanken var egentligen ett nytt och lite enklare boende i Frankrike, men istället blev det ett hus på strandängarna på östra Öland, två och en halv mil norr om Borgholm.

”Jag tror att det är ett hälsosammare leverne där än i Stockholm. Där vi bor i Stockholm är det aldrig tyst.”

– Vi hade inte tänkt på Öland alls, men så såg vi en annons i tidningen och kastade oss ned i bilen och träffade en mäklare. Det huset var inget för oss, men vi blev förälskade i Öland och när vi såg att det var en tomt till salu sedan köpte vi den istället.

Fakta

Caroline Hofberg

Ålder: 52 år.

Bor: Öländska östkusten och Stockholm.

Gör: Matskribent, kokboksförfattare. Driver bloggen carolineikoket.com

Intressen: Träna, läsa, kollar gärna olika utställningar, laga mat och lokala mattraditioner.

Det finns alltid i mitt kylskåp: ”Krossade tomater, parmesanost, ägg, havremjölk & oliv– och rapsolja.”

Så ser mina lunchvanor ut: ”Smoothie på fotodagarna, jag provsmakar ju mat hela tiden då! Annars blir det oftast soppa eller omelett.”

Den prylen klarar jag mig inte utan i mitt kök: ”Espressomaskinen och mixerstaven.”

Det bjuder jag på om jag får oväntat besök: ”Pasta med långkokt tomatsås – det har jag alltid ingredienser till.”

Visa mer...

Nu står drömhuset klart och mycket lutar åt att det i framtiden blir permanent bostad för Caroline och hennes make.

– Vi bor i en lägenhet i Stockholm och vi säger båda två att man mår bättre på Öland. Jag tror att det är ett hälsosammare leverne där än i Stockholm. Där vi bor i Stockholm är det aldrig tyst, det är alltid vägarbeten och köer, så var det inte förr. Det har hänt något de senaste åren i Stockholm, det är jättestor skillnad mot tidigare.

”Det kändes helt rätt och jag var så glad över mitt beslut tills jag kom hem och berättade för min man. Då fick jag ångest.”

På Öland har hon inte bara funnit lugnet och tystnaden – även maten lockar.

– Vi är så himla glada för matutbudet på Öland! Jag har fått jättefin kontakt med fiskhandlare och vi har varit runt på flera olika gårdsbutiker. Det är helt underbart.

Caroline Hofberg älskar att laga mat och slår ett slag för nordisk mat. Hon tar gärna vara på det som finns i naturen och just nu är det svamptider.
Foto: Ove Lindfors
Caroline Hofberg älskar att laga mat och slår ett slag för nordisk mat. Hon tar gärna vara på det som finns i naturen och just nu är det svamptider.

Caroline Hofberg har alltid älskat att arbeta med mat. För 19 år sedan sa hon upp sig från sin anställning och har sedan dess arbetat som frilansande matskribent och kokboksförfattare.

– Jag hade utvecklingssamtal med vår vd och när hon sa att jag skulle få en fast anställning kände jag mig instängd och att jag ville göra något annat och sa upp mig. Det kändes helt rätt och jag var så glad över mitt beslut tills jag kom hem och berättade för min man. Då fick jag ångest, skrattar hon.

Idag är både hon och maken Ove glada över att hon vågade ta steget och följa sin inre röst. Under de här åren har Caroline gjort 17 kokböcker, tillsammans med Ove som är fotograf, och just nu korrekturläser hon kokbok nummer 18 som snart kommer ut.

– Det är en bok om japansk mat och det är ett beställningsjobb för Expressen. Det är första gången jag skriver om asiatisk mat. Den röda tråden bland mina kokböcker har annars varit medelhavsmat och nordisk mat.

Matintresset sitter i generna. Caroline är uppvuxen på landet där mycket kretsade kring maten. Både farmor och mormor var riktiga ”matmammor” som plockade, syltade och saftade.

– Min pappa var en jätteduktig konditor, men blev allergisk mot mjöl och kunde inte fortsätta arbeta som det, men hemma var det alltid mycket mat och bak. Pappa dog ganska tidigt i cancer och jag ville nog förvalta hans intressen. Jag trodde först jag ville bli näringsfysiolog, väl inne på universitetet insåg jag att jag ville ha något mer kreativt.

Caroline Hofberg hemma i köket på östra Öland. Nu ser hon fram emot Skördefesten och att åka runt på ön och njuta av all mat.
Foto: Ove Lindfors
Caroline Hofberg hemma i köket på östra Öland. Nu ser hon fram emot Skördefesten och att åka runt på ön och njuta av all mat.

Du är ju matskribent och skriver kokböcker – lever du som du lär?

– Både och. Har man lagat mat och fotograferat tio maträtter under en dag blir man ganska mätt. Grannarna får jättemycket mat av oss, ha, ha. Efter en lång matlagningsdag äter vi ofta bara gröt på kvällen. Men jag älskar att laga mat, så på helgerna blir det ju annat.

Vad blir det till middag idag?

– Säg det...eftersom det är säsong för rotfrukter blir det kanske soppa? Soppa är världens bästa mat! Man blir lagom mätt, det är nyttigt och billigt. Det finns bara fördelar med soppa.

För ett halvår sedan startade Caroline matbloggen carolineikoket.com Det satt långt inne, men till slut blev hon matbloggare.

– Jag är skitdålig på teknik, fast Ove älskar det och har varit på mig jättelänge om att starta en blogg men jag har varit avig. Jag hade inte energin innan, men nu tycker jag att det är jättekul. Alla är så vänliga och jag får mycket respons. Det blir mer personligt än när man skriver matartiklar för tidningar.

Nästa vecka är det dags för skördefest på Öland. Då kommer Caroline och maken Ove att vara på plats i sitt paradis på östra sidan av ön.

– Öland är en fantastisk omställning för oss. Vi vill bara kasta oss över det livet nu!