Feature

Matpanelen ger smarta knep i köket

Feature Artikeln publicerades

Frukosten är dagens viktigaste mål enligt många, medan andra inte kan äta alls på morgonen. Matpanelen har delade meningar om frukost.

Kalmar

1. Vad/vem inspirerar dig i din matlagning?

2. Vilket är ditt smartaste knep i köket?

3. Hur handlar du mat?

4. Hur ser dina frukostvanor ut?

Frida Rosén.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Frida Rosén.

Frida Rosén, älskar träning och matlagning och går ofta på magkänsla när hon lagar mat.

1. Jag inspireras dels av en massa härliga instagramkonton där människor delar med sig av sina härliga matbilder och recept. Men också av alla olika slags matlagningsprogram på tv. Sveriges mästerkock, Halv 8 hos mig och i Kockarnas kamp. Mamma och pappa inspirerar mig också på olika sätt. Mamma är mästare på att testa nya recept och allt hon gör smakar alltid supergott! Och det finns ingen som gör husmanskost och sockerkaka som min pappa gör.

2. Vet inte om det är ett knep egentligen men mitt signum i köket är att det går undan i en väldig fart, men samtidigt har jag det alltid välorganiserat runtom mig. När jag får skramla med flera kastruller, samtidigt som jag testar mig fram med smaker och kombinationer väcks min ”gamla” dröm till liv om att få vara tv-kock.

3. I veckan ser jag alltid till att ha frukost, mellis och färdiglagade matlådor i kylen. Att slippa småhandla i veckan gör att jag sparar tid, pengar och att jag slipper lockas att köpa sånt jag inte har tänkt. Vinster på så många plan. På helgen ser det helt annorlunda ut. Då handlar vi dag för dag utefter vad vi blir sugna på att laga. Då lämnar jag gott om utrymme för spontanitet!

4. Jag är som så många andra en vanemänniska när de gäller mycket. Frukosten är just en sån sak. Naturell yoghurt, min hemgjorda müsli och kaffe. Och det allra viktigaste, att ta ett par danssteg till nån härlig låt! Sen är jag redo för dagen! Har du inte testat att dansa igång dagen? Gör det! Jag skulle säga att morgondansen har större effekt än kaffet.

Magnus Eriksson.
Foto: Daniel Svensson
Magnus Eriksson.

Magnus Eriksson, senapsälskande oskarshamnare som tycker om golf och matlagning.

1. Jamie Oliver och Per Morberg är mina två stora husgudar när det gäller ”redig mat”. Jamie för att han visar det bortglömda engelska köket som jag tycker har sund mat samt att man samlas och gör det till en fest. Per för hans underbara råvaror och svensk husmanskost blandat med ”fin”-mat, sedan vill man inte vara lika slafsig som Morberg i köket.

2. När man ska tillaga klyftpotatis i ugn så: klyfta dom, därefter lägg dom i en plastpåse och förslut, in i mikron på full effekt i 7-8 min och därefter lite olja och kryddning efter behag och kör dom i ugnen på ca 225 grader i ca 15 min eller till de fått en bra yta. Resultatet blir krämiga potatisklyftor med snyggt och krispig yta.

3. Inför helgen så passar vi på att besluta vad som ska ätas, så vi får väl kalla det för småhandling. Däremot är vi väldigt noggranna med att köpa lokalproducerat, svenskt men framför allt BRA råvaror. Detta gör både själen och maten SÅ mycket godare.

4. Finns inget som slår en full engelsk frukost! Juice, kaffe, stekt ägg, korv, bacon, vita bönor, äggröra, hash brown, toast och pommes! Tyvärr kan man ju inte äta så varje dag för då säger väl hjärtat ifrån inom en månad. Mitt i veckorna äter jag frukost på jobbet och då brukar det bli kaffe å mackor men helgerna är lite mer riktig frukost med kokt ägg, fil/youghurt med flingor å sylt, smörgås med något ”gutt” pålägg och det obligatoriska kaffet, fast jag vill gärna vara vaken å uppe någon timme innan man drar i sig en stadig frukost.

Helena Marklund.
Foto: Mats Holmertz
Helena Marklund.

Helena Marklund, älskar matlagning och att resa och provar gärna nya rätter från andra kulturer.

1. Mycket inspiration kommer från mina arbetskamrater på operation när vi sitter och pratar på lunchen och man tittar på alla goda matlådor. Speciellt efter helgen har många med sig av den goda helgmaten som blivit över och då kan man få mycket tips och nya idéer. Pinterest är också en härlig inspirationskälla på nätet. Har ni inte varit inne på den så prova!

2. Kommer inte på något smart knep men bra råvaror och fantasi kommer man långt med.

3. Vi har funderingar på att beställa hem och få hemkört men det har inte kommit längre än så. Jag tycker VERKLIGEN ILLA OM att gå och handla i stora affärer. Mår illa av överflödet vi lever i om man jämför med människor i andra delar av världen. Vi behöver inte en bråkdel av utbudet. Tyvärr småhandlas det en hel del. Min make har förmågan att bara handla det som behövs just i stunden eller knappt det…Ska vi äta pasta med köttfärs så köper han just pasta och färs! Ingen framförhållning där inte…Hoppsan varför har vi inget kaffe på morgonen? För det ingick inte i pastamenyn, ha, ha.

4. Jag är ingen frukostmänniska! Under veckorna (går upp i ottan) bara naturell yougurt med honung och Görans hemgjorda müsli (supergod med fröer, nötter och fibrer som han kör i ugnen en stund), en nyttig macka till förmiddagsfikat på jobbet. På helgerna samma som i veckorna plus ägg, sill och kanske juice. Konstigt att man kan äta samma frukost år ut och år in.

Svante Ekberg.
Svante Ekberg.

Svante Ekberg, krögare på Öland som uppskattar allt från falukorv till ostron, men ogillar slarvigt lagad mat.

1. Har många inspirationskällor när det gäller mat. Årstiderna och vädret är de största. Snöar det och är femton minusgrader gör jag gärna en het fisk- eller köttgryta, skiner solen så blir maten lättare och grönare. Öland är en ständig inspiration, till allt, även till matlagningen. Annars är det på restaurangbesök som jag snappar upp mycket, älskar att gå på krogen! Har även många goda och kreativa matlagare i min matglada vänkrets som är ständiga inspirationskällor. Och så pappa såklart. Pappas käk slår allt.

2. Att alltid göra en ”mise en place” d v s att ha allt på plats innan jag sätter igång. Jag vill ha allt skalat, upphackat och i ordning innan jag börjar själva lagningen. Snyggt och rent och allt på sin plats. Finns det något värre än att mitt i matlagningen upptäcka att det fattas någon ingrediens, så att man måste ge sig iväg till affären? Förberett och ordning och reda i köket är min melodi!

3. Småhandlar tyvärr, vilket naturligtvis inte är särskilt ekonomiskt. Jag handlar varje dag det som jag behöver för stunden. Om det är ordning och reda när jag väl lagar så är handlingen mer kaotisk. Inga listor ingen och ingen planering. Handla kan för övrigt vara det tråkigaste jag vet (förutom att klippa tånaglarna) så det är en gåta att jag gör det varje dag.

4. Vardagar: Ingenting, har jag tid stannar jag till på macken på väg till jobbet och köper en kaffe och en inplastad torr fralla, annars blir det kaffe och åter kaffe på jobbet innan det äntligen är dags för lunch. Helgmornar: Oftast dåligt med frukost här också, men kan bli någon skiva i brödrosten med ost och sylt och en kopp kaffe. Nej, jag är ingen frukostmänniska, värderar snoozandet högre än dagens viktigaste mål.