Feature

”Jag har som alla andra, människor i min närhet som drabbats av cancer”

Kalmar Artikeln publicerades
Före detta elitidrottaren Magdalena Forsberg är ambassadör för Cancerfonden. På tisdag kommer hon, tillsammans med Cancerfondens generalsekreterare och tre forskare, till Kalmar för att prata om cancer och träning.
Foto: Cancerfonden
Före detta elitidrottaren Magdalena Forsberg är ambassadör för Cancerfonden. På tisdag kommer hon, tillsammans med Cancerfondens generalsekreterare och tre forskare, till Kalmar för att prata om cancer och träning.

Fysisk aktivitet är gynnsamt under och efter en cancerbehandling. På tisdag den 15 maj kommer Cancerfonden, forskare och Magdalena Forsberg till Kalmar för att prata om cancer och träning.

Vad ska du prata om i Kalmar?

– Jag kommer prata om min syn på träning och vardagsmotion på Cancerfondens föreläsning. Hur jag får ihop det i min vardag och hur viktigt det är att röra på sig och att även se till att våra barn rör på sig.

Varför har du engagerat dig som ambassadör för Cancerfonden?

– Jag vill vara med och bidra till Cancerfondens arbete med att sprida kunskap om vikten av fysisk aktivitet och hur det kan minska risken för cancer.

Fakta

Magdalena Forsberg

Ålder: 50 år.

Bor: Bergeforsen.

Familj: Man och två barn.

Gör: Jobbar med företaget Hello Sweden, föreläser, expertkommentator i skidskytte samt skogsägare.

Intressen: Träning, odling, gården och familjen.

Aktuell: Ambassadör för Cancerfonden. Kommer till Kalmar 15 maj för att delta i seminariet

Träning och cancer – hur hänger det ihop?

Visa mer...

Vad betyder uppdraget för dig?

– Det är ett väldigt hedersamt uppdrag tycker jag. Om jag på något sätt kan vara med och bidra till att det samlas in mer pengar till svensk cancerforskning, att folk lär sig mer om cancer eller får någon att börja motionera så känns det fantastiskt!

Vad har du själv för relation till cancer?

– 1 av 3 får cancer men alla drabbas. Jag har som alla andra, människor i min närhet som drabbats av cancer, bland annat min mamma.

Du är före detta elitidrottare – hur motionerar du idag?

– Jag försöker bygga in motionen i vardagen, det skall vara enkelt. Motionen är viktig för mig och jag prioriterar den tiden det tar högt. På vintern åker jag mycket skidor, nu blir det löpning och cykling samt litet styrketräning. Detta kombinerat med vardagsmotion får mig att må bra.

Hur smyger du in träning i vardagen?

– Jag passar på att springa till skolan med barnen (som inte springer utan cyklar bredvid), städar så att jag svettas (likadant med trädgårdsarbete), cyklar till affären och försöker låta bilen stå så mycket som möjligt, tar trapporna istället för hissen och så vidare.

Vad får dig att må bra?

– Träning, god mat och härliga människor!

Vad har du för sommarplaner?

– I sommar ser jag fram emot en skön ledighet tillsammans med familjen här hemma i Sverige. Sverige är fantastiskt!

Fakta

Träning och cancer

Stora befolkningsstudier visar att 30 procent av all cancer går att förebygga genom hälsosamma levnadsvanor. Att röra på sig minst 30 minuter om dagen minskar risken att drabbas av cancer. Hur du rör dig spelar ingen roll, huvudsaken är att pulsen höjs.

Endast 3 av 10 i Sverige känner till att fysisk aktivitet kan minska risken att drabbas, och få känner till att träning är gynnsamt under och efter en cancerbehandling. Cancerfonden vill därför nå ut till fler med kunskap om detta och arrangerar seminariet Träning och cancer-hur hänger det ihop? i fem olika städer runtom i Sverige under året.

Under seminariet möter publiken Cancerfondens generalsekreterare, tre olika forskare och en av Cancerfondens ambassadörer, Magdalena Forsberg.

Källa: www.cancerfonden.se

Visa mer...