Feature

”Det går inte en dag utan att jag tänker på det”

Kalmar Artikeln publicerades
Krögaren Jörgen Rasmussen drabbades av en transitorisk ischemisk attack, en så kallad tia, förra sommaren. Nu mår han bra fysiskt, men känner ständigt oro över att det ska hända igen.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Krögaren Jörgen Rasmussen drabbades av en transitorisk ischemisk attack, en så kallad tia, förra sommaren. Nu mår han bra fysiskt, men känner ständigt oro över att det ska hända igen.

Krögaren Jörgen Rasmussen var i sitt livs form när han drabbades av en transitorisk ischemisk attack, en så kallad TIA. Idag mår han bra, men oron att drabbas igen bär han med sig varje dag.

Jörgen Rasmussen hade varit och tittat på simningen på Ironman i Kalmar, det var förmiddag, fortfarande sommarvärme och feststämning i stan. Han hade precis kommit hem och rensade ogräs i trädgården när det plötsligt började ”brumma” i högra örat.

– Jag hann säga att det är något som inte stämmer sedan låg jag på marken och ena sidan av kroppen var helt förlamad. Jag fattade ingenting och var helt säker på att jag skulle dö. Jag minns att jag tänkte ”blev det inte mer än så här”.

På sjukhuset konstaterade man att han drabbats av en tia, en transitorisk ischemisk attack, som är en varningssignal för stroke. Symptomen är desamma som vid en stroke, skillnaden är att symptomen vid en tia är kortvariga och typiska attacker varar några minuter upp till någon timme.

– Från att ha varit hur busy som helst låg jag plötsligt på sjukhuset och förstod ingenting. Jag har aldrig varit sjuk tidigare och nästan känt mig odödlig, säger han och ler.

Fakta

Tia

TIA - Transitorisk Ischemisk Attack - är en snabbt övergående tillfällig syrebrist i något av hjärnans blodkärl.

I Sverige får årligen cirka 10 000 personer tia. Men det kan vara många fler, då alla troligen inte söker vård.

Tia orsakas av en liten propp som löses upp efter en kort tid. Symtomen går oftast tillbaka snabbt, inom några minuter/timmar, men det kan även ta upp till 24 timmar.

Vid en tia får man strokesymtom, som till exempel förlamning, svaghet, fumlighet eller minskad känsel i armen, benet eller i båda, snedhet i ena sidan vid munnen, tal- eller språksvårigheter, synbortfall på ena ögat eller i halva synfältet.

Ny forskning har visat att en tia är mycket allvarligare än man tidigare trott - en av tio personer som haft tia får stroke inom två dagar. Genom utredning och behandling kan man minska risken för att få stroke.

Ungefär var fjärde som får en stroke har haft en eller flera tia innan. Därför är det viktigt att åka till närmaste akutsjukhus även om symtomen har gått tillbaka.

Fakta: www.strokeforbundet

Visa mer...

Som krögare är Jörgen Rasmussen van vid högt tempo. Arbetet innebär ofta långa och hektiska dagar, men det är något han vant sig vid efter drygt 30 år inom restaurangbranschen. Dessutom har han alltid varit noga med att träna och äta rätt. Några månader innan han blev sjuk hade han till exempel kört Nordenskiöldsloppet, världens längsta och tuffaste skidlopp.

– Jag tror aldrig jag mått bättre än jag gjorde förra året. Jag hade maximalt mycket att göra på jobbet, men jag var i mitt livs form.

Tack vare snabb vård blev Jörgen snabbt återställd. Alla värden var bra och efter två dagar på sjukhuset skrevs han ut.

Efter tian har Jörgen Rasmussen blivit lite bättre på att sova och försöker dessutom att ta en tupplur ibland på eftermiddagen om han känner sig trött.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Efter tian har Jörgen Rasmussen blivit lite bättre på att sova och försöker dessutom att ta en tupplur ibland på eftermiddagen om han känner sig trött.

Idag har det gått åtta månader och Jörgen känner sig frisk, även om han är tröttare än tidigare, men det värsta är oron att drabbas igen.

”Jag har inbillat mig att jag är starkare än alla andra, men alla behöver sova och hjärnan måste få vila.”

– Livet är som vanligt, men ändå inte. Det går inte en dag utan att jag tänker på det. Oron är jobbig och det är tufft att inte få något svar på varför det hände mig. Jag är frisk och känner ingenting, men jag är jäkligt orolig och det har ingen hjälpt mig med.

Vad skulle du vilja ha hjälp med?

– Jag skulle vilja veta hur många i min ålder som drabbas av tior och hur stor risken är att det händer mig igen. Det hade varit skönt att prata med någon annan, någon som är som jag, som också drabbats. Läkarna sa att det kan drabba alla i min ålder, men jag skulle vilja veta varför det hände och vad jag kan göra för att det inte ska hända igen.

Han har själv sina funderingar om varför han drabbades.

– I mitt fall inbillar jag mig att det är det där med sömnen. Jag är i världens kanonform, 57 år och harmonisk förutom att jag sover för lite. Jag har inbillat mig att jag är starkare än alla andra, men alla behöver sova och hjärnan måste få vila.

Har du förändrat något i ditt liv sedan du fick attacken?

– Jag har gjort om mitt schema och kan styra min tid, det har jag ändrat på och så sover jag bra. Men jag är fortfarande dålig på att sova skulle min fru säga om du frågar henne. Jag försöker att ta tillfällena som dyker upp att vila, för jag vet att det är då man laddar batterierna.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.