Feature

Klassiska syltgrottor

Feature Artikeln publicerades
En älskad klassiker – syltgrottor.
Foto: Olof Elm
En älskad klassiker – syltgrottor.

16 stycken stora. Klassiska syltgrottor som blir lika goda oavsett vilken sylt man använder. Tips – de håller formen extra bra med mjölkfritt margarin. Tidsåtgång: cirka 20 minuter + ugnstid.

200 g rumsvarmt smör

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

4,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

ca 8 tsk valfri sylt

Sätt ugnen på 200C.

Rör samman smör och socker.

Blanda de torra ingredienserna för sig, och blanda sedan alltihop till en smidig degklump. (Ifall du har en köksmaskin kan du bara blanda alla ingredienser och köra tills maskinen bildat en enda stor degklump.)

Dela degen i 16 delar och rulla till runda bollar som du lägger i bullformar på en bakplåt.

Tryck ner en liten fördjupning i varje boll och lägg i en halv tesked sylt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Kakorna ska helst inte få färg.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.