Annons

”Jag läser kokböcker som andra läser deckare”

För många blir kokböcker mest stående i bokhyllan utan att användas. I Matpanelen råder det delade meningar om kokböcker.
Publicerad 16 november 2019 • Uppdaterad 17 november 2019

1. Hur planerar du vardagsmaten?

2. Vad har du för förhållande till kokböcker?

Annons

3. Vad bjuder du på om du får oväntat besök?

4. Hur noga är du med ordning och reda i köket och hur gör du för att hålla ordning?

Erik Jonsson.
Erik Jonsson.

Erik Jonsson, trebarnspappa med egen pizzaugn och som gärna lagar mat ute i naturen.

1. Vi är i ärlighetens namn lite dåliga på just planering. I bästa fall bestämmer vi dagen innan vad vi ska äta men oftast blir det samma dag. Vi försöker variera vardagsmaten så gott vi kan men ofta blir det att man lagar det man vet fungerar.

2. Jag tycker det är jätteroligt med kokböcker! Jag läser kokböcker som andra läser deckare. Det borde vara årets julklapp varje år! Ett bra tips är att gå in och buda på gamla kokböcker på tex tradera. Budade hem en av Leif Mannerströms tidiga kokböcker från hans första restaurang ”Johanna”.

3. Jag har svårt att göra det enkelt för mig....förmodligen så gör jag något med inspiration från Indien eftersom jag för tillfället är mest fascinerad av den matkulturen. Det är mat som också passar ypperligt att göra tillsammans med sin gäst/gäster.

4. Inför och under matlagningen är jag väldigt noga med ordning och reda eller som det franska köket säger, mice en place, allt på plats. Efter matlagningen är dock scenariot ett annat. Då är jag inte riktigt lika noga...

Tyra E O Graaf.
Tyra E O Graaf.

Tyra E O Graaf, gillar att göra röror och ugnsrätter och är svag för det lilla söta efter maten.

Annons

1. A och O är planering. När barnen fortfarande bodde hemma lade vi en veckoplanering måndag till fredag. Variation inom rester, fisk, färs, kött och soppa. Samma mat varje veckodag. När vi började med denna metod för flera år sedan minskade kostnaden för matkontot med nästan 1 600 kronor i månaden. När andra spontant säger ” vad trist att äta samma mat varje vecka” ber jag dem berätta vad de ätit senaste två veckorna och får ett gott skratt - de har ätit samma sak som vi - med skillnaden att de stått i affären strax innan de skall laga mat. Måndag är det alltid rester.

2. Älskar kokböcker, men slår sällan i dem. Men ” Annas nya mat” är den bästa när det gäller grundkunskaper. Sen var nog många med mig totalt förälskade i Monika Ahlbergs Rosendals trädgårdscafé. Jag har lagat och bakat allt, ja, precis allt från den boken till och med Anna Bergström fick stå tillbaka där.

3. Omelett med rökt lax, till detta serveras en varm potatissallad. Den görs enligt följande: kall kokt potatis, som hackas i mindre bitar blandas med finhackad rödlök och kryddgrönt och på detta olivolja blandat med salt, chiliflakes och citronsaft, in i micron och värm i några minuter. Självklart finns alltid kakor i frysen att avsluta middagen med. För de nyttiga spontangästerna serveras istället yoghurt med frysta råa lingon pudrade med lite florsocker.

4. Här är jag pedant, jag är hårt skolad inom hälso- och sjukvården om hur bakterietillkomst uppstår. Jag har ett fat där jag lägger alla mått, vispar och skedar på. Alla skålar/kastruller diskas upp kontinuerligt och används igen. Alla varor och ingredienser som tål rumstemperatur plockas fram innan start och kylvaror tas fram när de skall användas, allt eftersom.

Camilla Erlandsson.
Camilla Erlandsson.

Camilla Erlandsson, lagar nyttig och bra mat från grunden, gärna till tonerna av musik.

1. Jag planerar och lagar mer mat på helgen som man har nytta av sedan under veckan, till exempel från långkok och något enklare som kokt pasta blandat med mangochutney, curry, färskost, färdigskalade räkor och dill.

2. Förr använde jag mycket kokböcker, men nu googlar jag mest.

3. Då får man verkligen göra en quick fix och plocka i hop vad som finns i kylskåpet. Man kan blanda keso med ägg och fiberhusk och steka detta till fina plättar. Blanda hallon och kvarg, det blir mycket gott till. Eller så tar jag fram en Snickerskaka, eller en Toscakaka från frysen.

4. Det är så viktigt för mig med ordning och reda i köket. Jag grundstädar mitt kök regelbundet. Det blir då också lättare att ha koll på vad som fattas. Eftersom vi inte har någon butik i närheten skriver jag alltid upp när något tar slut. Finner jag olika mjölpåsar som det bara är lite kvar i brukar jag tömma dessa och baka något nytt bröd.

Joel Berntsson.
Joel Berntsson.

Joel Berntsson, älskar mat och kan inte gå förbi en spis med gryta på utan att smaka.

Annons

1. Det är hyfsad planering kring vardagsmaten hos oss. Vi jobbar båda ganska sent så vi försöker ha relativt lättlagade rätter i veckorna. Ibland lagar vi även maten kvällen innan så det bara är att värma och koka potatis/ris/pasta direkt när vi kommer hem och barnen vill slå ihjäl varandra och oss för att dom är så hungriga.

2. Förhållandet till kokböcker är sunt! Egentligen gillar jag det analoga. Klämma, känna och att titta på bilder och inspireras. Men tyvärr använder jag det väldigt sällan. Oftast är det telefonen som kommer fram när det ska hämtas inspiration. Är dock värdelös på att följa recept. Oftast läser jag fyra-fem olika varianter av recept och sen gör jag en sjätte variant.

3. Åh! Svår fråga! Oväntade besök brukar sällan förvänta sig trerättersmenyer med tillhörande vinpaket. En kopp kaffe på nymalda bönor och en gammal kanelbulle som legat i frysen sedan sommaren brukar duga gott! Sällskapet är huvudsaken!

4. Jag är väldigt ordningsam i köket. Har svårt att jobba organiserat och effektivt om det är rörigt och kladdigt runt om mig. Vi har förhållandevis litet kök vilket gör det extra viktigt att ha ordning och reda. Det råder dock delade meningar om vem i familjen som sköter sig bäst på den punkten.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons