Feature

”Jag försöker läsa böcker som ungdomarna läser”

Feature Artikeln publicerades
Elisabet Olsson.
Foto: Privat
Elisabet Olsson.

Bokpanelen

Elisabet Olsson

Ålder: 28 år.

Bor: I Bockara utanför Oskarshamn.

Familj: Man och tre barn på 6, 2 år samt en 7 månaders bebis.

Gör: Arbetar som lärare i svenska och i samhällskunskap på Komvux och på Oscarsgymnasiet, just nu föräldraledig.

Hur ser ditt bokintresse ut?

– Jag älskar böcker och köper gärna på mig böcker som jag har på "spar" som jag sen läser när andan faller på. Böcker jag läst lånar jag ut eller ger bort så att det får plats nytt i bokhyllan. Jag läser väldigt sällan en bok två gånger, kanske om jag ska ha den till undervisningen eller om det är vissa passager i boken som behöver bearbetas. På fritiden är jag med i en bokklubb tillsammans med ett gäng kollegor och just nu läser vi "Störst av allt" av Maria P. Giolito.

Vad läser du helst?

– Jag läser gärna klassiker och svensk samtidslitteratur. Det finns så många historier om människorna här och de som kommer hit, om liven och om deras verklighet och drömmar. Jag försöker också att läsa de böcker som ungdomarna läser för att hänga med och ha insyn i deras litterära referensram, då blir jag påmind om att de faktiskt står inför dörren till vuxenvärlden – att de liksom är mittemellan i livet.

Hur ser dina bokvanor ut?

–Just nu har jag inte all den tid till läsning som jag skulle vilja ha, men oftast läser jag medan min man tittar på fotboll eller när barnen sover. Det viktigaste är att barnen får varsin bok uppläst varje kväll innan de ska sova, eftersom det främjar förståelse för andra människor och bidrar till ett större ordförråd.

Här hittar du de andra nya tyckarna i Bonus Weekends bokpanel: