Feature

Stjärnbloggare med fötterna på jorden

Dunö Artikeln publicerades

Jenny Warsén har gått från amatörblogg med fem läsare till Skandinaviens största matblogg med 350 000 unika besökare i veckan. Nu har fyrabarnsmamman bakom Jennys matblogg flyttat hem till ostkusten igen.

Julen är en högtid som förknippas med mat och bak. Jenny Warsén älskar julhelgen och har redan klätt granen och fixat klapparna.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Julen är en högtid som förknippas med mat och bak. Jenny Warsén älskar julhelgen och har redan klätt granen och fixat klapparna.

Jenny Warsén gled in i det svenska köket på en smarrig kladdkaka.

När artisten Pernilla Wahlgren efterlyste recept på kladdkakor satt en bakglad småbarnsmamma, uppväxt i Borgholm, bakom skärmen och länkade till sin egen blogg som egentligen mest var tänkt som matdagbok till hennes fyra barn.

Om det var kladdkakan eller amatörbloggen som Pernilla Wahlgren föll för låter vi vara osagt, men helt klart är att utan kakan hade det inte blivit kalas. För på bara ett par veckor gick Jennys matblogg från fem läsare till många, många fler och idag, nio år senare, har Jenny Warsén byggt upp ett eget litet matimperium på sociala medier.

Jenny Warsén är uppväxt i Borgholm, men bor numera i Växjö tillsammans med make och fyra barn. I våras köpte familjen hus på Dunö, strax utanför Kalmar, som de planerar att flytta till permanent i framtiden.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Jenny Warsén är uppväxt i Borgholm, men bor numera i Växjö tillsammans med make och fyra barn. I våras köpte familjen hus på Dunö, strax utanför Kalmar, som de planerar att flytta till permanent i framtiden.
”Börjar jag tänka på siffrorna får jag skrivkramp, så det får jag inte tänka på.”

Lilla papillonen Molly hälsar lite försiktigt innan hon springer och gömmer sig bakom matte igen. De två vapendragarna har stannat kvar i huset på Dunö, strax söder om Kalmar, över natten medan resten av familjen åkt hem till Växjö.

Efter att i ett par år ha letat efter hus i Kalmartrakten hittade Jenny och maken Jonathan i våras sitt drömhus med utsikt över sundet och Öland.

– Både jag och min man är ju härifrån, jag från Öland och Jonathan från Nybro, och våra föräldrar bor här. Vi har tänkt flera gånger att det vore roligt att flytta tillbaka hit. När vi kom in i det här huset föll vi direkt.

När flyttlasset till nya boendet går på riktigt är inte bestämt. Än så länge bor familjen kvar i huset vid Kalmarrondellen i Växjö men tillbringar de flesta helgerna utanför Kalmar.

Det har gått drygt nio år sedan Jenny Warsén drog igång Jennys matblogg. Hon var föräldraledig med yngsta barnet Nomi och ville göra en digital matdagbok till sina barn. Tanken med bloggen var inget storslaget, men en kladdkaka ville annorlunda för efter några veckors bloggande blev Jenny kontaktad av artisten Pernilla Wahlgren, som fått smak på Jennys kladdkaka, och som frågade om Jenny ville skriva på hennes sajt.

– Jag hade varit inne på Pernilla Wahlgrens blogg och tipsat om min godaste kladdkaka och det var så hon hade upptäckt mig.

Fyrabarnsmamman Jenny Warsen är kvinnan bakom Jennys matblogg. Det som från början var tänkt som en matdagbok till barnen har på nio år vuxit till Skandinaviens största matblogg med 350 000 unika besökare varje vecka.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Fyrabarnsmamman Jenny Warsen är kvinnan bakom Jennys matblogg. Det som från början var tänkt som en matdagbok till barnen har på nio år vuxit till Skandinaviens största matblogg med 350 000 unika besökare varje vecka.

På kort tid gick fyrabarnsmamman från Växjö från fem läsare till några hundra. Efter ett år på Pernilla Wahlgrens sajt bytte Jenny Warsén portal och efter att ha skrivit på olika portaler kände hon sig 2014 redo att stå på egna ben och startade då eget företag, Jenny Warsén Mat AB.

– Det har varit lärorikt att gå den vägen jag har gått, men nu är det skönt att vara egen företagare och få bestämma själv.

Baka Jennys kladdkaka

Jennys matblogg har vuxit enormt under åren. Idag har bloggen 350 000 unika besökare i veckan och är därmed den största av sitt slag i Skandinavien. En av tio svenskar besöker bloggen någon gång. Cirka 250 000 följer Jennys matblogg på Facebook och över 230 000 på Instagram.

– Börjar jag tänka på siffrorna får jag skrivkramp, så det får jag inte tänka på, säger hon.

Jennys matblogg har vuxit enormt under åren. Idag har bloggen 350 000 unika besökare i veckan och är därmed den största av sitt slag i Skandinavien.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Jennys matblogg har vuxit enormt under åren. Idag har bloggen 350 000 unika besökare i veckan och är därmed den största av sitt slag i Skandinavien.
”Jag förstår vilken resa jag har gjort och jag tar inget för givet. Det kan komma andra bloggare och det kan vända snabbt.”

Numera är Jennys matblogg och företaget ett heltidsjobb som hon arbetar med sju dagar i veckan. Två dagar i veckan är öronmärkta för matlagning och bakning. Råvaror ska inhandlas, rätter komponeras, mat tillagas och fotograferas och sedan tillkommer bildredigering, renskrivning av recept och inlägg, två-tre stycken per dag, på bloggen.

– Jag jobbar hela tiden, alltid, men jag tycker att det är kul. Bloggen är ju jag och läsarna vill veta vad som händer. Alla veckor ser olika ut, nu har jag till exempel varit i Stockholm ett par dagar och jobbat med nya boken. Jag har alltid en månad med tidsinställda inlägg eftersom jag vet att det kommer tider då det är fullt i schemat.

Bakom framgången ligger massor av arbete och det tog flera år innan hon kunde livnära sig på Jennys matblogg, men Jenny tror också att hon hade en smula tur.

– Det var så nytt då när jag började och jag kom in helt rätt och i rätt tid. Nu skulle det vara svårare.

Konkurrensen i branschen är hård och hon är medveten om att allt kan svänga fort - lika snabbt som hon gled in på sin allra godaste kladdkaka kan hon glida ut.

– Jag är väldigt tacksam över det jag har. Jag förstår vilken resa jag har gjort och jag tar inget för givet. Det kan komma andra bloggare och det kan vända snabbt.

Kan du känna oro över det?

– Nej, jag är inte så orolig som person. Det gäller bara att jobba hårt och att vara trevlig mot alla man möter, för man möter dem på vägen ned också.

Jenny Warsen får många inbjudningar till kändisfester och matlagningsprogram, men hon tackar oftast nej. Hon håller gärna låg profil och trivs bäst hemma hos familjen.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Jenny Warsen får många inbjudningar till kändisfester och matlagningsprogram, men hon tackar oftast nej. Hon håller gärna låg profil och trivs bäst hemma hos familjen.
”Nej, jag är inte så orolig som person. Det gäller bara att jobba hårt och att vara trevlig mot alla man möter, för man möter dem på vägen ned också.”

Trots framgångarna har Jenny Warsen behållit fötterna på jorden. Hon har stark integritet och håller låg profil.

– Ni är faktiskt den första tidningen som får komma hem till mig. Oftast brukar jag träffa journalister på något kafé. Det är en hårfin linje mellan att vara privat och personlig. Jag är ganska privat, men jag skriver personligt.

Hon får många inbjudningar till event och fester, men tackar alltid nej och de som hoppas att hon ska dyka upp i någon mat- eller baktävling på tv lär bli besviken.

– Jag tackar nej till extremt mycket. Jag vill kunna stå för det jag gör och jag vill känna mig bekväm. Jag tycker inte om att springa på kändisfester eller biopremiärer. Det kanske är spännande för en del, men inte för mig. Jag tycker bäst om att vara hemma med familjen.

Jenny Warsén växte upp i Borgholm och blev tidigt matintresserad. Hon lagade köttfärssås och spagetti och bakade med hjälp av Sju sorters kakor. Egentligen ville hon bli bibliotekarie eller jobba på skola när hon blev stor, men istället blev hon mamma som 18-åring.

– Det var en stor omställning, men jag ville ha barn och familj tidigt. Dessutom var man ju piggare då. Vaknätter var inga problem. Två år senare fick vi Thelma och jag var fyrabarnsmamma när jag var 27. Fast nu räcker det med barn, ha, ha. Jag har pluggat lite strökurser mellan barnen, men egentligen kan man väl säga att jag har gått från hemmafru till det jag är nu.

Enligt Google analythics är 84 procent av de som följer Jennys matblogg kvinnor mellan 25-50 år. Det är också de som stoppar henne på stan för att ta selfies eller de som kikar ned i hennes kundvagn när hon handlar mat.

– Då får jag skämmas när jag köper köttbullar och snabbmakaroner, men jag bjuder på det!

Jenny Warsén har byggt upp ett litet matimperium i sociala medier.
Jenny Warsén har byggt upp ett litet matimperium i sociala medier.

Hur ser dina egna vanor när det gäller sociala medier ut?

– Just nu bor jag på sociala medier! Jag tycker att det är kul och allra roligast är Instagram eftersom man hittar så mycket tips där. Det ät en stor inspirationskälla för mig. Sedan följer jag bloggar som mina kompisar har.

Jenny Warsén är med i nätverket Kalmar influencers, hon har ännu inte hunnit vara med på något möte men tycker att det är viktigt med samarbete inom branschen.

– Det här är ett nytt yrke och det är därför man har sina kontaktar bland andra influencers. Det är skönt att ha dem att rådfråga. Det är ju svårt att fråga andra om samarbete och kundkontakter.

Hennes största förebild på det nationella planet är Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och på det lokala planet följer hon kompisen Marika Axéns blogg, I huvudet på inredningsfrun.

När boken Baka med godis släpptes 2016 stack den minst sagt ut i bokhyllorna.

En sockerbomb mitt bland alla träningsböcker med hälsosam kost – kunde den verkligen sälja?

Jo, då, vi svenskar är ju kända för att älska sötsaker och Jenny Warsens första bok har hittills sålts i cirka 25 000 exemplar.

Nu är andra boken på gång. Den släpps i augusti och den här gången har socker blivit salt och temat är vardagsmat.

– När jag jobbade med första boken sa jag ”aldrig mer” för det var så otroligt mycket jobb, men så fort den kom ut glömde jag det. Nu vet jag hur det går till och har lärt mig, första gången hann jag inte pusta ut någon gång.

”Ni är faktiskt den första tidningen som får komma hem till mig. Oftast brukar jag träffa journalister på något kafé. Det är en hårfin linje mellan att vara privat och personlig”, säger Jenny Warsén.
Foto: SUVAD MRKONJIC
”Ni är faktiskt den första tidningen som får komma hem till mig. Oftast brukar jag träffa journalister på något kafé. Det är en hårfin linje mellan att vara privat och personlig”, säger Jenny Warsén.

Jenny Warsén släpper sällan mobiltelefonen. Den finns med hela tiden och när jag frågar henne om vad hon gör när hon slappar skakar hon på huvudet.

– Jag förstår inte frågan...Jag sitter med mobilen hela tiden i soffan och egentligen skulle jag ge mig själv lite mobilförbud, men det är ju mitt jobb. När annonsörer söker mig försöker jag mejla svar snabbt. Det är nog lite av min styrka, att jag är snabb eftersom jag har mobilen med hela tiden.

Förhandlingar med annonsörer och kunder har hon överlåtit åt ett säljföretag.

– Jag har inte tid att sitta och förhandla. Dessutom är det lättare att ha en tredje part som sköter det.

Sista ordet är dock alltid hennes och hon jobbar endast med företag som hon själv kan stå bakom.

– Jag jobbar inte med spelbolag eller bantningsprodukter till exempel. De jag jobbar med är jag stolt över.

Jobbet som influencer och egen företagare är långt ifrån ett åtta-till-fem-jobb, men Jenny Warsen saknar inget.

– Jag älskar mitt jobb och just nu har jag lyxen att kunna jobba hemifrån och vara hemma med min familj.

Misslyckas du aldrig i köket?

– Ha, ha, jo det gör jag! Jag är ju bara en vanlig hemmakock. Det händer att sockerkakor sjunker ihop, men då får man googla på vad som hände och göra om.

Fakta

Jenny Warsén

Ålder: 36 år.

Bor: Växjö och Kalmar.

Familj: Maken Jonathan och fyra barn, Jacob 18, Thelma 16, Melvin 12, Nomi 9 år.

Gör: Vd för företaget Jenny Warsén Mat AB. Driver sajten Jennys Matblogg, författar kokböcker, driver webbshop och har nyligen släppt en receptapp.

Intressen: Att resa, det finns så många ställen att besöka.

Lyssnar på: Radio.

Ser på: Serier och gärna film på bio.

Läser: Det mesta, men mycket deckare och självbiografier.

Äter helst: Kroppkakor.

Dricker gärna: Kaffe eller kolsyrat vatten.

Favoritredskap i köket: Mixer.

En talang jag skulle vilja ha: ”Oj, det är många, men att kunna spela piano hade varit häftigt.”

Visa mer...
Jenny Warsén är med i nätverket Kalmar influencers, hon har ännu inte hunnit vara med på något möte men tycker att det är viktigt med samarbete inom branschen.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Jenny Warsén är med i nätverket Kalmar influencers, hon har ännu inte hunnit vara med på något möte men tycker att det är viktigt med samarbete inom branschen.