Feature

Hetaste trenderna för påsken 2019

Inredning Artikeln publicerades
Trend-Stefan delar med sig av inspiration för påsken.
Foto: Henrik Montgomery
Trend-Stefan delar med sig av inspiration för påsken.

Vintagetuppar, ägg med attityd, små vaser och det klassiska färgsprakande riset. Det ska du satsa på till påsk. Låt dig inspireras av trendexperten Stefan Nilsson som berättar om påskens viktigaste trender.

Vårens stora festlighet, påsken, står för dörren och Drömboende bad Sveriges meste trendspanare Stefan Nilsson berätta om vilka stilar som dominerar.

– Jag älskar påsken och att pynta. Det roliga med högtider som påsk och jul är att man kan testa den här stilen i tre veckor, man behöver inte ha den kvar. Man måste inte alltid leva med den där konstiga haren man blivit stormförtjust i, säger Stefan Nilsson.

Trend-Stefan.
Trend-Stefan.

Vårens högtid i fjäderskrud är en riktig mat– och köpfest. Helgen är en blandning av kristen tro och folkliga seder. Långfredagen firas till minne av Jesu död och påskdagen då Jesus återuppstod.

Näst efter jul är påsk och midsommar de viktigaste högtiderna för dagligvaruhandeln och maten står i fokus. Vi väntas handla mat för 7,4 miljarder kronor, enligt Svensk handel. Det är cirka 800 miljoner kronor mer än en genomsnittlig vecka. Ägg, sill och lax är bland de populäraste varorna.

– Påsken är ju en av årets viktigaste högtider för handeln men inte lika stor som julen. Men om man tittar på analyser finns det stora möjligheter att göra mer av påsken och förberedelserna inför firandet. Största fokuset är på godis så klart, där händer jättemycket och alla godisleverantörer av rang hittar en påskvinkel, säger Stefan Nilsson.

Chokladägg, skumharar och marsipankycklingar. Under påsken slår sockerintaget rekord – vi mumsar i oss cirka 1,5 kilo godis per person, enligt beräkningar.

Konfektyrförsäljningen, där lösviktsgodis ingår, ökar med 64 procent under påsken jämfört med en genomsnittsvecka. Sex av tio uppger i Svensk handels enkät att de tänker ge bort ett påskägg med godis i år.

Drycken som dominerar i påsk är must. 12 miljoner liter påskmust får vi i oss under helgen.

Lila och grönt med inslag av orange är färgpaletten för 2019 men i påsk ändras färgskalan och då är det rosa och mintgrönt som gäller.

– När du köper din prydnadshare så kommer den förmodligen vara i den färgen. Harar, kycklingar och tuppar är det som gäller. Det är lite fascinerande för på julen kan allt ifrån renar till igelkottar och ekorrar, ja de allra flesta djur, få vara julfigurer men du ser aldrig en påskörn eller påskkatt exempelvis, säger Stefan Nilsson.

Vad kan du inte vara utan i påsk?

– När det gäller maten så är äggen den absoluta favoriten och inredningsmässigt så vill jag inte fira påsk utan alla blommor, påskriset och mitt vintageporslinsägg.

 

Trend-Stefan listar fem trender för påsken:

Påskris

Det är en svensk företeelse som det nu börjat pratas om mycket även internationellt. Förra året väcktes debatten om dåliga fjädrar och det är viktigt att fortsätta prata om. Se till att de är hållbara och djurvänliga eller hitta alternativ till fjädrar som pappers eller tygdekorationer.

Små vaser

– Påskliljor är som alltid jätteviktiga i påsk men annars vill jag slå ett slag för små vaser, cirka fem centimeter höga där du kan ha vårens blommor som vitsippor eller snödroppar. Jobba med ett gäng sådana vaser i hemmet. Att plocka in blommorna är kul för hela familjen.

Ägg med attityd

– Äggen ska se tuffare ut. Vi använder klistermärken i stället för äggvästar och man kan klistra på symboler som exempelvis blixten Ziggy Stardust har i sitt ansikte. Det ska inte vara gulligt utan tuffa motiv på äggen. Lekfullt är också bra, klistra exempelvis på en bild på en dinosaurie på barnens ägg.

Vintage

Vintagepåsken går starkt framåt. Det finns en mängd med äggkoppar, porslinstuppar och vackra harar därute som folk längtar efter att ta in i sina hem.

Högtid med vänner

Julen får mycket plats i rummet, det får inte påsken men vi sätter det sociala och middagsbjudningen i centrum. Det blir alltmer fokus på vänner när det ska firas högtider. Familjen i all ära men allt fler vill fira med sin ”extended family” – vännerna. På julen bjuder vi in till glöggfika med vänner och till påskmiddagen vill vi bjuda in våra vänner.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.