Feature

Här är Helena Elms bästa tips till skördefesten

Färjestaden Artikeln publicerades
Bonus Weekends matskribent och krönikör Helena Elm älskar skördefesten på Öland. Dottern Evelyn får också följa med!
Foto: Olof Elm
Bonus Weekends matskribent och krönikör Helena Elm älskar skördefesten på Öland. Dottern Evelyn får också följa med!

Skördefesten på Öland är igång och Bonus Weekends matskribent Helena Elm är laddad inför det som enligt henne är årets bästa helg på ön.

Vad betyder skördefesten för dig?

– Jag tycker att det är årets bästa helg här på Öland. Jag har nog varit på de flesta skördefester och det är kul att se hur det har ändrats under åren, det är roligt att följa utvecklingen. Hela stället lever upp och precis alla har öppet. Maten är ju min grej och jag tycker att det är roligt att åka runt bland gårdsbutikerna, men allra bäst är nog stämningen på skördefesten. Jag känner mig glad och stolt över att bo på Öland!

Hur planerar du din skördefest i år?

– Tiden före barn åkte vi bara runt och provsmakade, men nu är det ju folk som skriker i baksätet så nu måste vi ha ett schema. Vi får tänka till lite mer och besöka ställen vid lunchtid där det går att äta till exempel. Vi håller oss främst på södra Öland i år, dels för att det är närmare för oss men också för att det händer mycket i regionen kring Färjestaden, Björnhovda och Stora Frö.

Här berättar Helena Elm mer om sina tio bästa tips på upplevelser på Ölands skördefest

Vad missar du inte på skördefesten?

– Jag har en liten tradition att åka med min mamma och min svärfars fru på konstnatten. Vi brukar gå runt i Stora Frö, just där brukar det vara härlig stämning. Capellagården missar jag inte heller på konstnatten, där brukar de tända hundra marschaller och det är väldigt mysigt.

Vad köper du under skördefesten?

– Jag gillar ju att köpa grönsaker, färsk majs, honung och lantägg i olika färger är också kul. Sedan brukar jag besöka loppisar, jag har en fäbless för serveringsfat så det brukar jag komma hem med, ha, ha.

Vilket är ditt bästa tips inför skördefesten?

– Planera är bra, eller i alla fall att ha vissa hållpunkter. Jag brukar planera efter vad jag vill fika och äta. Sedan ska man inte ha en massa onödigt skräp i bilen för man kan ju hitta något fynd! Majslabyrinten i Ventlinge är kul för barnfamiljer, ofta har de konstverk i labyrinten som är roliga för både barn och vuxna.

Här hittar du fler krönikor och recept av Helena Elm i Bonus Weekend.