Feature

Helena, 52, går i sin dotters fotspår

Oskarshamn Artikeln publicerades
Helena Bäckman går i äldsta dottern Evelinas fotspår. Evelina blev sjuksköterska 2013 – i går var det mammas tur att få sin kandidatexamen i vårdvetenskap. Evelina sjöng för mamma och hennes studentkamrater under högtiden i domkyrkan.
Foto: Mats Holmertz
Helena Bäckman går i äldsta dottern Evelinas fotspår. Evelina blev sjuksköterska 2013 – i går var det mammas tur att få sin kandidatexamen i vårdvetenskap. Evelina sjöng för mamma och hennes studentkamrater under högtiden i domkyrkan.

Helena Bäckman bytte bana efter 25 år inom bank- och försäkringsbranschen. På fredagen tog hon en efterlängtad examen och på måndag börjar hon sitt arbete som sjuksköterska.

Efter sex terminer på sjuksköterskeutbildningen vid Linnéuniversitetet kan Helena Bäckman från Oskarshamn äntligen titulera sig sjuksköterska. På fredagen var det nämligen dags för kandidatexamen i vårdvetenskap i Kalmar domkyrka och en av de nyutexaminerade var 52-åriga Helena Bäckman.

– Det känns overkligt. Det har varit jättetufft, men vi klarade det med och nu känns det helt otroligt, säger hon.

fakta

Helena Bäckman

Familj: Man och tre döttrar.

Bor: I Oskarshamn.

Ålder: 52 år.

Gör: Nyutexaminerad sjuksköterska. Börjar jobba inom hemsjukvården i Oskarshamn på måndag.

Visa mer...

För Helena har vägen till att bli sjuksköterska varit lång och krokig. Efter 25 år inom bank- och försäkringsbranschen kastade hon sig ut i det okända och bytte yrkesbana helt. Bonus Weekend berättade om hennes nystart i februari 2016 och Helena var då inne på sin tredje termin på utbildningen. I går tog hon examen och redan på måndag börjar hon att jobba som sjuksköterska inom hemsjukvården i Oskarshamns kommun.

– Det ska bli så fantastiskt roligt att få komma igång och jobba nu. Jag känner att jag har vuxit som människa under de här åren och att jag har valt rätt inriktning.

Du har pluggat i tre år och nu väntar oregelbundna arbetstider och sämre lön än du hade tidigare – du ångrar dig inte?

– Nej, jag ångrar bara att jag inte gjorde det här tidigare. Det känns som att jag har kommit hem, det känns helt rätt. Det här är världens bästa jobb!

Vad har varit det roligaste med utbildningen?

– Att man har fått lära sig så mycket och kontakten med patienterna.

Du har ju varit äldst i klassen – hur har det varit?

– Det har inte känts så och det är inget jag har tänkt på. Jag är 52 år och de andra hade kunnat vara mina barn, men jag har fått vänner för livet.

Under högtiden i domkyrkan sjöng Helena Bäckmans äldsta dotter Evelina för de nyutexaminerade sjuksköterskorna. Efter domkyrkan väntade kroppkakskalas på Öland och sedan fest hemma i Oskarshamn med släkt och vänner.

– Min dotter Evelina blev sjuksköterska 2013 och nu går jag i hennes fotspår, skrattar Helena.