Annons

Grillad spetskål med purjolökspesto

4 portioner. Grönt, smakrikt och nyskapande! Tillagningstid: cirka 15 minuter plus grilltid.
Publicerad 24 maj 2019
Foto: Olof Elm

1 stor spetskål eller flera små

2-3 msk olivolja

Annons

Salt & peppar

Purjolökspesto:

1 dl saltrostade jordnötter

Den gröna blasten av en liten purjolök, ca 100 g

2 dl riven parmesanost

0,5 citron, pressad saft

0,75 dl olivolja

Salt & peppar

Börja med peston. Lägg jordnötterna i en mixer och mixa några varv så de blir hackade.

Skölj purjolöksblasten och skär den i mindre bitar. Lägg i mixern, och mixa lite till.

Annons

Grovriv parmesanost och lägg i mixern, och tillsätt pressad citronsaft och olivolja. Mixa till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.

Skär bort stamkanten på spetskålen, ta bort det yttersta bladet om det behövs och dela den i fyra delar så att du får fyra klyftor. (Är spetskålen liten räcker det att halvera den.) Pensla klyftorna med olivolja och salta och peppra. Grilla kålen på hög värme i ca 5 minuter, vänd den då och då.

Servera kålklyftorna med purjolökspeston.

TIPS! Andra goda smakkompisar till grillad spetskål är brynt smör och getost.

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons