Feature

Grillad spetskål med purjolökspesto

Feature Artikeln publicerades
Foto: Olof Elm

4 portioner. Grönt, smakrikt och nyskapande! Tillagningstid: cirka 15 minuter plus grilltid.

1 stor spetskål eller flera små

2-3 msk olivolja

Salt & peppar

Purjolökspesto:

1 dl saltrostade jordnötter

Den gröna blasten av en liten purjolök, ca 100 g

2 dl riven parmesanost

0,5 citron, pressad saft

0,75 dl olivolja

Salt & peppar

Börja med peston. Lägg jordnötterna i en mixer och mixa några varv så de blir hackade.

Skölj purjolöksblasten och skär den i mindre bitar. Lägg i mixern, och mixa lite till.

Grovriv parmesanost och lägg i mixern, och tillsätt pressad citronsaft och olivolja. Mixa till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.

Skär bort stamkanten på spetskålen, ta bort det yttersta bladet om det behövs och dela den i fyra delar så att du får fyra klyftor. (Är spetskålen liten räcker det att halvera den.) Pensla klyftorna med olivolja och salta och peppra. Grilla kålen på hög värme i ca 5 minuter, vänd den då och då.

Servera kålklyftorna med purjolökspeston.

TIPS! Andra goda smakkompisar till grillad spetskål är brynt smör och getost.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.