Feature

Grillad oxfilé på salladsbädd med jordgubbar, citronparmesan och friterad kapris

Feature Artikeln publicerades
Foto: Olof Elm

4 portioner. Fräscht, gott och mättande. Att servera sallad och jordgubbar till oxfilé är en hit! Och citronsåsen är ljuvlig. Tidsåtgång: 20 minuter plus grilltid.

Cirka 800 g oxfilé

1 liten burk kapris, ca 100 ml

Ca 150 g sallad, t ex rucola och spenat

Ca 500 g jordgubbar

Ca 1 msk balsamico

Salt & peppar

Matolja till fritering, ca 1-2 dl beroende på kastrullens storlek

Citronparmesansås:

150 g grovriven parmesanost

1 citron, rivet skal

2 dl crème fraiche

Salt & peppar

Riv parmesanosten till citronparmesansåsen, finriv skalet av en citron och kör ost och citronskal med crème fraiche i en mixer till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Fritera kaprisen genom att värma upp matolja i en liten kastrull, det ska bara vara ca 1 cm olja på botten av kastrullen. Oljan blir varm fort, så passa noga. Häll bort vattnet från kaprisen och häll ner kaprisen i den varma oljan. Det kommer att fräsa till och stänka i början, så stå inte för nära. Håll gärna kastrullens lock en bit ovanför kastrullen de första sekunderna som skydd. Kaprisen är klar efter knappt en minut, när färgen börjat mattas av och den känns krispig. Häll snabbt över på hushållspapper.

Grilla oxfilén (använd gärna stektermometer, ett riktmärke för medium rare är en innertemperatur på 57C) och låt den därefter vila i aluminiumfolie i ca 10-15 min innan du skär upp den, så att köttsafterna sätter sig.

Skölj salladen och rensa jordgubbarna och lägg upp på ett stort serveringsfat. Skär oxfilén i bitar, lägg på salladsbädden och salta och peppra. Strö över den friterade kaprisen. Ringla över lite balsamico på salladen, och servera med citronparmesansåsen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.